Wakacje Kalabria

     

    Kalabria to:

    • turkusowe morze i urokliwe zatoki
    • malownicze małe miasteczka z historią
    • niepowtarzalna i prawdziwa atmosfera południa Włoch
    • pyszna, regionalna kuchnia z pikantną nutą
    Zobacz wszystkie oferty

    Leć na wakacje do Kalabrii z:

    10 powodów, dla których musisz odwiedzić Kalabrię:

    Tropea

    Tropea – perła Morza Tyrreńskiego

    Wpisana przez stowarzyszenie „I Borghi più belli d'Italia” na listę malowniczych włoskich miasteczek o znaczeniu historycznym, w 2021 r. znalazła się na jej pierwszym miejscu.
    Lody Tartufo

    Oryginalne lody Tartufo

    Lody Tartufo stworzone w 1952 r. w Pizzo Calabro to oryginalna receptura, która powstała z powodu... wyczerpania foremek przed przyjęciem ślubnym. Lody posypane kakao owinięto w papier i zamrożono z płynną czekoladą w środku.
    Kalabria

    Spektakularne zachody słońca

    Wieczorem po południowej stronie Morza Tyrreńskiego na niebie odbywa się przepiękny spektakl. Jego główni bohaterowie to słońce zanurzające się w wodzie i najbardziej aktywny wulkan we Włoszech – Stromboli. W sierpniu słońce chowa się w wulkanie.
    Festiwal peperoncino

    Festiwal peperoncino w Diamante

    Perełka prowincji Cosenza. Miasteczko zachwyca licznymi muralami stworzonymi przez artystów włoskich i międzynarodowych. We wrześniu odbywa się tutaj festiwal peperoncino, ale papryczki suszące się na słońcu można podziwiać przez całe lato.
    Wino

    Wino

    Kalabria w starożytności należała do Wielkiej Grecji i nosiła nazwę Oenotria, czyli kraina wina. Koniecznie wypij kieliszek Cirò, które uważane jest za jedno z najstarszych win na świecie. Podawano je zwycięzcom antycznych igrzysk olimpijskich.
    James Bond w Kalabrii

    James Bond w Kalabrii

    Arcomagno w San Nicola Arcella było scenografią w filmie o słynnym agencie 007 „Nie czas umierać”. Można tam dopłynąć łódką z Riviera dei Cedri i podziwiać naturalną makię śródziemnomorską oraz kąpać się w krystalicznie czystym morzu.
    Słodka cebula i ostre peperoncino

    Słodka cebula i ostre peperoncino

    Dwa najważniejsze składniki kuchni kalabryjskiej. Czerwona cebula zawdzięcza swój słodki smak mikroklimatowi, w którym rośnie. Papryczka chili została sprowadzona do Kalabrii w XVI w. i dzisiaj jest symbolem regionu.
    Miasteczka widma

    Miasteczka widma

    Część miasteczek została opuszczona przez Kalabryjczyków i nazwana miastami duchów. Do niektórych z nich mieszkańcy powoli wracają. Przykładem jest Pentedattilo, którego nazwa nawiązuje do skał, które je otaczają, w kształcie pięciu palców.
    Cytrusy i lukrecja

    Oryginalne cytrusy i lukrecja

    Bergamotka, której najważniejszą cechą jest świeży zapach i cedr z niewielką ilością kwaśnego miąższu, to cytrusy, których nie kupimy w Polsce. Lukrecja to typowy produkt wybrzeża Morza Jońskiego. Jej smak można znaleźć w cukierkach i likierach.
    Likiery i grappy

    Wyjątkowe likiery i grappy

    Najbardziej znany jest likier Vecchio Amaro del Capo, biorący swoją nazwę od półwyspu Capo Vaticano oraz L’amaro Silano wytwarzany w górach Sila. Warte spróbowania są też likiery na bazie bergamotki, cedru czy grappa z peperoncino.

    Informacje praktyczne

    icon
    Niezbędne dokumenty
    ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka)
    Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski. info Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
    icon
    Taksa klimatyczna
    dorośli: ok. 2-3 EUR/os./dzień
    dzieci do 12 lat: ok. 1-2 EUR/os.dzień
    płatna na miejscu w hotelu
    icon
    Czas przelotu
    Polska-Lamezia ok. 2 godz.
    icon
    Opieka podczas wakacji
    • rezydent, do zadań którego należy pomoc przy przylocie, wylocie oraz podczas pobytu
    • pilot (dotyczy wycieczek objazdowych)
    icon
    Waluta
    euro (EUR)

    Wakacje Kalabria

     
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  

    Kalabria to:

    • turkusowe morze i urokliwe zatoki
    • malownicze małe miasteczka z historią
    • niepowtarzalna i prawdziwa atmosfera południa Włoch
    • pyszna, regionalna kuchnia z pikantną nutą
    Zobacz wszystkie oferty

    Leć na wakacje do Kalabrii z:

    10 powodów, dla których musisz odwiedzić Kalabrię:

    Tropea

    Tropea – perła Morza Tyrreńskiego

    Wpisana przez stowarzyszenie „I Borghi più belli d'Italia” na listę malowniczych włoskich miasteczek o znaczeniu historycznym, w 2021 r. znalazła się na jej pierwszym miejscu.
    Lody Tartufo

    Oryginalne lody Tartufo

    Lody Tartufo stworzone w 1952 r. w Pizzo Calabro to oryginalna receptura, która powstała z powodu... wyczerpania foremek przed przyjęciem ślubnym. Lody posypane kakao owinięto w papier i zamrożono z płynną czekoladą w środku.
    Kalabria

    Spektakularne zachody słońca

    Wieczorem po południowej stronie Morza Tyrreńskiego na niebie odbywa się przepiękny spektakl. Jego główni bohaterowie to słońce zanurzające się w wodzie i najbardziej aktywny wulkan we Włoszech – Stromboli. W sierpniu słońce chowa się w wulkanie.
    Festiwal peperoncino

    Festiwal peperoncino w Diamante

    Perełka prowincji Cosenza. Miasteczko zachwyca licznymi muralami stworzonymi przez artystów włoskich i międzynarodowych. We wrześniu odbywa się tutaj festiwal peperoncino, ale papryczki suszące się na słońcu można podziwiać przez całe lato.
    Wino

    Wino

    Kalabria w starożytności należała do Wielkiej Grecji i nosiła nazwę Oenotria, czyli kraina wina. Koniecznie wypij kieliszek Cirò, które uważane jest za jedno z najstarszych win na świecie. Podawano je zwycięzcom antycznych igrzysk olimpijskich.
    James Bond w Kalabrii

    James Bond w Kalabrii

    Arcomagno w San Nicola Arcella było scenografią w filmie o słynnym agencie 007 „Nie czas umierać”. Można tam dopłynąć łódką z Riviera dei Cedri i podziwiać naturalną makię śródziemnomorską oraz kąpać się w krystalicznie czystym morzu.
    Słodka cebula i ostre peperoncino

    Słodka cebula i ostre peperoncino

    Dwa najważniejsze składniki kuchni kalabryjskiej. Czerwona cebula zawdzięcza swój słodki smak mikroklimatowi, w którym rośnie. Papryczka chili została sprowadzona do Kalabrii w XVI w. i dzisiaj jest symbolem regionu.
    Miasteczka widma

    Miasteczka widma

    Część miasteczek została opuszczona przez Kalabryjczyków i nazwana miastami duchów. Do niektórych z nich mieszkańcy powoli wracają. Przykładem jest Pentedattilo, którego nazwa nawiązuje do skał, które je otaczają, w kształcie pięciu palców.
    Cytrusy i lukrecja

    Oryginalne cytrusy i lukrecja

    Bergamotka, której najważniejszą cechą jest świeży zapach i cedr z niewielką ilością kwaśnego miąższu, to cytrusy, których nie kupimy w Polsce. Lukrecja to typowy produkt wybrzeża Morza Jońskiego. Jej smak można znaleźć w cukierkach i likierach.
    Likiery i grappy

    Wyjątkowe likiery i grappy

    Najbardziej znany jest likier Vecchio Amaro del Capo, biorący swoją nazwę od półwyspu Capo Vaticano oraz L’amaro Silano wytwarzany w górach Sila. Warte spróbowania są też likiery na bazie bergamotki, cedru czy grappa z peperoncino.

    Informacje praktyczne

    icon
    Niezbędne dokumenty
    ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka)
    Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski. info Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
    icon
    Taksa klimatyczna
    dorośli: ok. 2-3 EUR/os./dzień
    dzieci do 12 lat: ok. 1-2 EUR/os.dzień
    płatna na miejscu w hotelu
    icon
    Czas przelotu
    Polska-Lamezia ok. 2 godz.
    icon
    Opieka podczas wakacji
    • rezydent, do zadań którego należy pomoc przy przylocie, wylocie oraz podczas pobytu
    • pilot (dotyczy wycieczek objazdowych)
    icon
    Waluta
    euro (EUR)