Wakacje Kalabria

 

Kalabria to:

  • turkusowe morze i urokliwe zatoki
  • malownicze małe miasteczka z historią
  • niepowtarzalna i prawdziwa atmosfera południa Włoch
  • pyszna, regionalna kuchnia z pikantną nutą
Zobacz wszystkie oferty

Leć na wakacje do Kalabrii z:

10 powodów, dla których musisz odwiedzić Kalabrię:

Tropea

Tropea – perła Morza Tyrreńskiego

Wpisana przez stowarzyszenie „I Borghi più belli d'Italia” na listę malowniczych włoskich miasteczek o znaczeniu historycznym, w 2021 r. znalazła się na jej pierwszym miejscu.
Lody Tartufo

Oryginalne lody Tartufo

Lody Tartufo stworzone w 1952 r. w Pizzo Calabro to oryginalna receptura, która powstała z powodu... wyczerpania foremek przed przyjęciem ślubnym. Lody posypane kakao owinięto w papier i zamrożono z płynną czekoladą w środku.
Kalabria

Spektakularne zachody słońca

Wieczorem po południowej stronie Morza Tyrreńskiego na niebie odbywa się przepiękny spektakl. Jego główni bohaterowie to słońce zanurzające się w wodzie i najbardziej aktywny wulkan we Włoszech – Stromboli. W sierpniu słońce chowa się w wulkanie.
Festiwal peperoncino

Festiwal peperoncino w Diamante

Perełka prowincji Cosenza. Miasteczko zachwyca licznymi muralami stworzonymi przez artystów włoskich i międzynarodowych. We wrześniu odbywa się tutaj festiwal peperoncino, ale papryczki suszące się na słońcu można podziwiać przez całe lato.
Wino

Wino

Kalabria w starożytności należała do Wielkiej Grecji i nosiła nazwę Oenotria, czyli kraina wina. Koniecznie wypij kieliszek Cirò, które uważane jest za jedno z najstarszych win na świecie. Podawano je zwycięzcom antycznych igrzysk olimpijskich.
James Bond w Kalabrii

James Bond w Kalabrii

Arcomagno w San Nicola Arcella było scenografią w filmie o słynnym agencie 007 „Nie czas umierać”. Można tam dopłynąć łódką z Riviera dei Cedri i podziwiać naturalną makię śródziemnomorską oraz kąpać się w krystalicznie czystym morzu.
Słodka cebula i ostre peperoncino

Słodka cebula i ostre peperoncino

Dwa najważniejsze składniki kuchni kalabryjskiej. Czerwona cebula zawdzięcza swój słodki smak mikroklimatowi, w którym rośnie. Papryczka chili została sprowadzona do Kalabrii w XVI w. i dzisiaj jest symbolem regionu.
Miasteczka widma

Miasteczka widma

Część miasteczek została opuszczona przez Kalabryjczyków i nazwana miastami duchów. Do niektórych z nich mieszkańcy powoli wracają. Przykładem jest Pentedattilo, którego nazwa nawiązuje do skał, które je otaczają, w kształcie pięciu palców.
Cytrusy i lukrecja

Oryginalne cytrusy i lukrecja

Bergamotka, której najważniejszą cechą jest świeży zapach i cedr z niewielką ilością kwaśnego miąższu, to cytrusy, których nie kupimy w Polsce. Lukrecja to typowy produkt wybrzeża Morza Jońskiego. Jej smak można znaleźć w cukierkach i likierach.
Likiery i grappy

Wyjątkowe likiery i grappy

Najbardziej znany jest likier Vecchio Amaro del Capo, biorący swoją nazwę od półwyspu Capo Vaticano oraz L’amaro Silano wytwarzany w górach Sila. Warte spróbowania są też likiery na bazie bergamotki, cedru czy grappa z peperoncino.

Informacje praktyczne

icon
Niezbędne dokumenty
ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka)
Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski. info Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
icon
Taksa klimatyczna
dorośli: ok. 2-3 EUR/os./dzień
dzieci do 12 lat: ok. 1-2 EUR/os.dzień
płatna na miejscu w hotelu
icon
Czas przelotu
Polska-Lamezia ok. 2 godz.
icon
Opieka podczas wakacji
  • rezydent, do zadań którego należy pomoc przy przylocie, wylocie oraz podczas pobytu
  • pilot (dotyczy wycieczek objazdowych)
icon
Waluta
euro (EUR)
Wszelkie prawa zastrzeżone przez Biuro Podróży ITAKA 2024

Wakacje Kalabria

 
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kalabria to:

  • turkusowe morze i urokliwe zatoki
  • malownicze małe miasteczka z historią
  • niepowtarzalna i prawdziwa atmosfera południa Włoch
  • pyszna, regionalna kuchnia z pikantną nutą
Zobacz wszystkie oferty

Leć na wakacje do Kalabrii z:

10 powodów, dla których musisz odwiedzić Kalabrię:

Tropea

Tropea – perła Morza Tyrreńskiego

Wpisana przez stowarzyszenie „I Borghi più belli d'Italia” na listę malowniczych włoskich miasteczek o znaczeniu historycznym, w 2021 r. znalazła się na jej pierwszym miejscu.
Lody Tartufo

Oryginalne lody Tartufo

Lody Tartufo stworzone w 1952 r. w Pizzo Calabro to oryginalna receptura, która powstała z powodu... wyczerpania foremek przed przyjęciem ślubnym. Lody posypane kakao owinięto w papier i zamrożono z płynną czekoladą w środku.
Kalabria

Spektakularne zachody słońca

Wieczorem po południowej stronie Morza Tyrreńskiego na niebie odbywa się przepiękny spektakl. Jego główni bohaterowie to słońce zanurzające się w wodzie i najbardziej aktywny wulkan we Włoszech – Stromboli. W sierpniu słońce chowa się w wulkanie.
Festiwal peperoncino

Festiwal peperoncino w Diamante

Perełka prowincji Cosenza. Miasteczko zachwyca licznymi muralami stworzonymi przez artystów włoskich i międzynarodowych. We wrześniu odbywa się tutaj festiwal peperoncino, ale papryczki suszące się na słońcu można podziwiać przez całe lato.
Wino

Wino

Kalabria w starożytności należała do Wielkiej Grecji i nosiła nazwę Oenotria, czyli kraina wina. Koniecznie wypij kieliszek Cirò, które uważane jest za jedno z najstarszych win na świecie. Podawano je zwycięzcom antycznych igrzysk olimpijskich.
James Bond w Kalabrii

James Bond w Kalabrii

Arcomagno w San Nicola Arcella było scenografią w filmie o słynnym agencie 007 „Nie czas umierać”. Można tam dopłynąć łódką z Riviera dei Cedri i podziwiać naturalną makię śródziemnomorską oraz kąpać się w krystalicznie czystym morzu.
Słodka cebula i ostre peperoncino

Słodka cebula i ostre peperoncino

Dwa najważniejsze składniki kuchni kalabryjskiej. Czerwona cebula zawdzięcza swój słodki smak mikroklimatowi, w którym rośnie. Papryczka chili została sprowadzona do Kalabrii w XVI w. i dzisiaj jest symbolem regionu.
Miasteczka widma

Miasteczka widma

Część miasteczek została opuszczona przez Kalabryjczyków i nazwana miastami duchów. Do niektórych z nich mieszkańcy powoli wracają. Przykładem jest Pentedattilo, którego nazwa nawiązuje do skał, które je otaczają, w kształcie pięciu palców.
Cytrusy i lukrecja

Oryginalne cytrusy i lukrecja

Bergamotka, której najważniejszą cechą jest świeży zapach i cedr z niewielką ilością kwaśnego miąższu, to cytrusy, których nie kupimy w Polsce. Lukrecja to typowy produkt wybrzeża Morza Jońskiego. Jej smak można znaleźć w cukierkach i likierach.
Likiery i grappy

Wyjątkowe likiery i grappy

Najbardziej znany jest likier Vecchio Amaro del Capo, biorący swoją nazwę od półwyspu Capo Vaticano oraz L’amaro Silano wytwarzany w górach Sila. Warte spróbowania są też likiery na bazie bergamotki, cedru czy grappa z peperoncino.

Informacje praktyczne

icon
Niezbędne dokumenty
ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka)
Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski. info Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
icon
Taksa klimatyczna
dorośli: ok. 2-3 EUR/os./dzień
dzieci do 12 lat: ok. 1-2 EUR/os.dzień
płatna na miejscu w hotelu
icon
Czas przelotu
Polska-Lamezia ok. 2 godz.
icon
Opieka podczas wakacji
  • rezydent, do zadań którego należy pomoc przy przylocie, wylocie oraz podczas pobytu
  • pilot (dotyczy wycieczek objazdowych)
icon
Waluta
euro (EUR)
Wszelkie prawa zastrzeżone przez Biuro Podróży ITAKA 2024