phone mobile mobile pin heart heart user user Biuro Podróży ITAKA Flag of Belarus airplane CB5DFB7F-C92F-41CB-9FB1-916D616FF3EC E0FBD33F-841B-452B-BF16-225B7D943904
Наши предложенияМартиника

праздник Мартиника

Коротко о направлении

  • europejski raj na Karaibach
  • piękne złote i wulkaniczne plaże
  • dzika natura i lasy tropikalne
  • majestatyczny wulkan Mont Pelee
  • doskonałe miejsca na trekking

Посмотреть предложение

Należąca do Francji, położona w archipelagu Wysp Nawietrznych Martynika urzeka wulkanicznym krajobrazem, zachwyca pięknem kolonialnych miasteczek, znaną z parku La Savane stolicą - Fort-de-France czy Les Anses-d'Arlet z piękną plażą, żółwiami i świetnymi warunkami do snurkowania.

Wizy: nie są wymagane, obywatele polscy mogą przekroczyć granicę z Francją, posługując się dowodem osobistym. Dokumentem podróży uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu do 90 dni na terytorium Republiki Francuskiej jest paszport bądź dowód osobisty. Przed wyjazdem należy się upewnić, czy dokument jest w wystarczająco dobrym stanie technicznym i pozwala na stwierdzenie tożsamości. Te same zasady obowiązują przy podróżach do francuskich departamentów zamorskich, tj. Gwadelupa i Martynika.

Czas przelotu: Warszawa-Martynika – ok. 11 godzin (przelot z przesiadką).

Czas lokalny: czas polski minus 5 godzin.

Język: francuski; inne używane języki: kreolski dialekt patois, można również porozumiewać się po angielsku.

Waluta: EUR.

Napięcie: 220 V – Martynika, 230 V – Gwadelupa; gniazdka europejskie.

Ceny: w restauracjach i kawiarniach: kawa espresso – od 1,5 EUR, kawa z mlekiem – od 3 EUR, obiad – od 15 EUR, kolacja z owoców morza – od 25 EUR, kieliszek wina – od 3 EUR, woda – od 2 EUR, kanapka „na wynos” – od 3,5 EUR; w supermarketach: woda (1,5 l) – od 1 EUR, sok pomarańczowy w kartonie (1 l) – od 1,5 EUR, mleko (1 l) – od 1,1 EUR, piwo (puszka 0,33 l) – od 1,5 EUR, bagietka – od 2 EUR, butelka francuskiego wina – od 5 EUR, ser (100 g) – od 1,6 EUR, kartka pocztowa – od 0,5 EUR.

Kreolska kuchnia – jakich potraw warto spróbować:
Langusta z chayote
Accras – rozdrobniona smażona ryba
Blaff – rybny gulasz
Cirique – drobne morskie kraby
Chatrou – ośmiornica
Colombo – gulasz z kurczaka
Cabri – kozina przyprawiona kolendrą
 
A co na deser?
Flan kokosowy, lokalne owoce.

Zakupy – co warto przywieźć:
Rum
Dżem kokosowy
Kawa
Przyprawy

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter