phone mobile heart Biuro Podróży ITAKA Flag of Belarus airplane
>Aktualności>Archiwum>Archiwum 2017>

Konferencja ITAKI na statku Ocean Majesty

Konferencja ITAKI na statku Ocean Majesty


W dniach 6-9 listopada odbyła się konferencja Biura Podróży ITAKA. Na statku Ocean Majesty, wyruszającym w pierwszy rejs pod banderą ITAKI, mieliśmy okazję podsumować miniony sezon LATO 2017, porozmawiać o nowej ofercie na LATO 2018 i poznać uroki podróży statkiem po Oceanie Atlantyckim, odwiedzając kolejno wyspy: Gran Canarię, La Gomerę i Teneryfę.

Najlepsi ze sprzedawców, którzy mogli się pochwalić największą liczbą rezerwacji na rejsy, od 4 do 6 listopada spędzili kilka słonecznych dni na Gran Canarii. Była to nagroda za skuteczną promocję wyjątkowej propozycji, jaką są Rejsy Pod Żaglami ITAKI. Zaledwie po 5 godzinach lotu, z jesiennej listopadowej aury przenieśliśmy się w strefę idealnej pogody i temperatury ok. 25 stopni Celsjusza. Gdy samolot zniżył lot nad Gran Canarią najpierw widać było ziemię w kolorze ochry i skaliste wzgórza. Z wszechobecnego koloru sepii wyłaniały się strzeliste zielone palmy. Charakterystycznym elementem krajobrazu były również okryte tkaninami plantacje bananów.

Grupa została zakwaterowana w 3 hotelach sieci Dunas: ekskluzywnym, dedykowanym tylko dla dorosłych, idealnie położonym na plaży hotelu Dunas Don Gregory, w leżącym blisko centrum pięknego Meloneras kompleksie Dunas Suites & Villas Resort oraz w Dunas Mirador Maspalomas, który zachwycił nas odnowionymi pokojami w eleganckiej tonacji bieli, czerni i szarości.

Następnego dnia mieliśmy przyjemność zwiedzenia Gran Canarii na wycieczce Grand Tour. Jej pilot – pan Stanisław i bezbłędna za kierownicą Eva, poprowadzili nas krętymi górskimi ścieżkami przez miasteczka i górskie szlaki. Zaczęliśmy od południowej strony wyspy, gdzie ze względu na wyższe temperatury i stałe nasłonecznienie, koncentrują się strefy turystyczne i tam właśnie znajdują się wszystkie hotele, które ITAKA proponuje swoim Klientom. Mimo, że wyspa ma zaledwie ok. 50 km średnicy, kręte górskie drogi zwiększają odległość, więc do pokonania podczas wycieczki Grand Tour jest ok. 200 km.

Malowniczym wschodnim wybrzeżem skierowaliśmy się na północ, by zdobyć najwyższe wzniesienie wyspy - Pico de Las Nieves - wygasły wulkan z panoramą na stołeczne miasto Las Palmas. Następnie odwiedziliśmy ogród botaniczny - Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo na przedmieściach stolicy wyspy. Można tu podziwiać imponującą kolekcję endemicznej roślinności: m.in. znane nam z doniczek kaktusy, które tu osiągają rozmiary kilkumetrowych rozłożystych drzew, palmy daktylowe, wyjątkowe sosny kanaryjskie oraz niezwykłe Smocze Drzewo (Dracaena draco), którego żywica przybiera kolor krwi.

Na naszej trasie znalazło się także miasteczko Teror, którego urocza, niewysoka kolonialna zabudowa zachęca do spaceru. Mieliśmy szczęście, ponieważ dokładnie tego dnia obchodzono święto Matki Boskiej Sosnowej (Nuestra Señora del Pino), patronki wyspy, dzięki czemu to niewielkie i spokojne zwykle miasteczko, tętniło gwarem i muzyką, a na tłumnie przybyłych mieszkańców i turystów czekały bogato zaopatrzone stragany, na których można było nabyć przysmaki lokalnej kuchni, jak niezwykły miód palmowy, oryginalne dewocjonalia, odzież i biżuterię. Skromna z zewnątrz XVIII-wieczna Bazylika Matki Boskiej Sosnowej kryje w środku bogate barokowe zdobienia.

Następnie wąwozem Fataga, zwanym Doliną Tysiąca Palm, zjechaliśmy w stronę malowniczych wydm Maspalomas, ogromnych piaszczystych terenów o powierzchni ok. 400 hektarów, objętych ochroną z uwagi na swą wyjątkowość.

Kolejnego dnia nastąpiła długo wyczekiwana chwila – zaokrętowanie na statek Ocean Majesty. Nasza Kanaryjska Odyseja zaczęła się w porcie Las Palmas de Gran Canaria. Witały nas dumnie łopoczące na wietrze flagi z logotypem ITAKI. Biały statek, ozdobiony proporcami z całego świata, imponująco prezentował się na tle błękitnego nieba. Po czerwonym dywanie weszliśmy na pokład.

Po zakwaterowaniu zwiedziliśmy statek, dysponujący 10 pokładami, z czego 7 to pokłady pasażerskie. Wszystkie kajuty są gustownie urządzone, w jednolitej tonacji, np. pokój z dominacją błękitów, zieleni albo beżu i brązów. Na wyposażeniu są niezbędne kosmetyki, zestawy do szycia i istotne dla wielu suszarki do włosów. Na pochwałę zasługuje dbałość o detale i elementy dekoracyjne w kajutach, są to drobiazgi, lecz rzutujące na obraz całości i umilające pobyt.

Dzięki wczesnej godzinie zakwaterowania, mieliśmy przyjemność nie tylko zwiedzić statek, ale i znaleźliśmy czas, aby skorzystać z jego infrastruktury: siłowni, sauny, basenu i jacuzzi oraz wypić typowo hiszpańską kawę cortado na górnym pokładzie.

Na statku do dyspozycji Gości są restauracje i bary, w których artyści umilają pobyt muzyką i śpiewem. Bary są bogato wyposażone w trunki, które zadowolą nawet koneserów. Obsługa jest na najwyższym poziomie, personel jest po części polskojęzyczny, a w przypadku obcokrajowców – z zapałem uczący się języka polskiego i z dnia na dzień lepiej nim władający. Na Gości czeka gabinet fryzjerski i kosmetyczny, a także centrum medyczne z polskim lekarzem i pielęgniarką, czuwającymi nad zdrowiem i bezpieczeństwem pasażerów statku. Wyposażona siłownia z sauną, wieczorne animacje z gwiazdami, przebogaty całodniowy program animacyjny, zajęcia sportowe, pokazy taneczne, nagradzanie zwycięzców konkursów na wieczornych galach – to wszystko sprawia, że nikt nie będzie się nudzić na pokładzie, niezależnie od tego, czy zdecyduje się na zwiedzanie kolejnych wysp, czy preferować będzie wyłącznie wypoczynek na statku. Program każdego dnia jest inny, informacje o nim pasażerowie znajdują na ulotkach dostarczanych bezpośrednio do kajut, jest także odczytywany przez pokładowe nagłośnienie.

Wieczorem, po przylocie kolejnych grup uczestników Konferencji, odbyła się uroczysta kolacja z wyśmienitym menu: tarta ziemniaczana z sosem hiszpańskim, pieczona pierś indyka, bulion z kaczki z grzybami, zupa-krem z brokułów, sałatka ryżowa z rodzynkami i orzechami, mieszanka sałat z koprem i owocami cytrusowymi, makaron penne z pomidorami, groszkiem i rucolą, słodka i kwaśna roślinna tempura, deska serów, a na deser ciasto ananasowe z sosem truskawkowym, creme brulee, wybór świeżych owoców, wybór lodów i sorbetów. Wszystkie potrawy serwowane były przez profesjonalnie wyszkolony, zgrany zespół kelnerów, z zachowaniem najwyższych standardów i zasad savoir vivre’u. Kolację poprzedzał tradycyjny toast wzniesiony przez Kapitana statku.

Następny dzień poświęcony był na konferencję i podsumowanie sezonu 2017. Upływający rok przyniósł kolejne rekordowe wyniki. ITAKA, jako niekwestionowany lider branży turystycznej, odnotowuje stały wzrost, nieprzerwanie od 2009 roku prowadzi w rankingach. Oferta biura jest stale poszerzana w każdym aspekcie. ITAKA może się pochwalić 200 kierunkami na 5 kontynentach. Pomaga też przekraczać granice, nie tylko te na mapie, wspierając wyjazdy osób niepełnosprawnych, dzięki odpowiedniej organizacji przelotów i bogatej ofercie hoteli z odpowiednimi udogodnieniami. Dba zarówno o najmłodszych w coraz liczniejszych Klubach Przyjaciół ITAKI, jak i o komfort Klientów w hotelach dedykowanych osobom dorosłym. W sezonie LATO 2018 zaprasza do wypoczynku w nowych, często nieznanych jeszcze na polskim rynku destynacjach – na greckich wyspach Limnos, Chios i Karpathos, włoskich wyspach Ischia i Pantelleria, a także w Macedonii nad jeziorem Ochrydzkim.

Wieczorem, statek wyruszył w kierunku La Gomery. Nawet intensywne tej nocy fale, nie zakłóciły szampańskiej zabawy, wyśmienitych programów animacyjnych, budzących aplauz popisów Mariusza Kałamagi i dyskoteki spod znaku Piratów z Kanarów.

La Gomera zachwyciła nas bujną roślinnością. Znane z innych Wysp Kanaryjskich kręte drogi, tutaj wiodły przez zalesione tereny, zaskakujące odcieniami intensywnej zieleni. Mieliśmy okazję odwiedzić Park Narodowy Garajonay, ze strefą rekreacyjną Laguna Grande. Drzewa, pomiędzy którymi wiodły wydeptane ścieżki, tętniły zielenią, obecną nawet na pniach, niemal w całości pokrytych porostami i mchami.

Dalej na naszej trasie był Ogród Botaniczny Vallehermoso, prezentujący bujną lokalną roślinność, przepiękne, ogromne ciężkie kwiaty Protei Królewskiej, egzotyczne strelicje w kontrastowych barwach oraz znane ze świątecznych stołów poinsecje zwane Gwiazdami Betlejemskimi, osiągającymi tu kilka metrów wysokości. Odwiedziliśmy także plantację aloesu, bardzo cenionego lekarstwa w wielu dolegliwościach oraz składnika kosmetyków, pozwalającego zachować zdrowie i urodę. Po drodze podziwialiśmy szczyty gór skąpane w chmurach i mgle.

Po intensywnym zwiedzaniu mieliśmy możliwość odpocząć, kosztując wyśmienitej kanaryjskiej kuchni, przy jednoczesnym pokazie lokalnego języka gwizdanego, el silbo, wpisanego na listę UNESCO. Na liście tej, z miejsc na archipelagu Wysp Kanaryjskich, znajdują się również: Park Narodowy Garajonay na La Gomerze, miasto San Cristobal de La Laguna i Park Narodowy Teide na Teneryfie.

Naszą podróż zakończyła wizyta w Santa Cruz de Tenerife, drugim po Las Palmas de Gran Canaria pod względem ilości mieszkańców mieście archipelagu. Mimo, że mieliśmy już ograniczony czas, gdyż tego dnia wracaliśmy do kraju, zdążyliśmy przespacerować się nadbrzeżnym bulwarem w stronę Starego Miasta, bogato dekorowanego pomnikami, fontannami, gdzie nowoczesna architektura płynnie łączy się z kolonialnymi zabytkami i dzielnicami przywodzącymi na myśl Południową Amerykę, do której kulturowo mieszkańcom Wysp Kanaryjskich najbliżej, przy jednoczesnej administracyjnej przynależności do Europy i geograficznej do Afryki.

Ta mieszanka kultury, w połączeniu z warunkami naturalnymi, pięknem krajobrazów, błękitem nieba i niezawodną pogodą, to niepowtarzalne atuty archipelagu. Nie bez powodu Wyspy Kanaryjskie, znane były jako Wyspy Szczęśliwe.

Dzięki niezwykłej formule zwiedzania, jaką jest rejs, codziennie mieliśmy okazję podziwiać zadziwiającą różnorodność krajobrazów w obrębie archipelagu Wysp Kanaryjskich. Nie tylko każda wyspa jest inna, lecz również, mimo niewielkiej powierzchni, poszczególne wyspy dzielą się na strefy mikroklimatyczne, o odmiennej aurze, temperaturze i krajobrazie.

Statek stwarza niepowtarzalną okazję, by w krótkim czasie zwiedzić tak wiele bez codziennego pakowania walizek, wypocząć w ładnie zaaranżowanych wnętrzach, cieszyć się pierwszorzędną rozrywką, wspaniałą obsługą, przebogatym programem animacyjnym i wyrafinowaną kuchnią. A więc – Ahoj, przygodo!

 

Katarzyna Głuszak
Prezenter Oferty Turystycznej
ITAKA, ul. Tomasza Zana 19, Lublin
Tel.: +48 81 460 24 70

 

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter