phone mobile mobile pin heart heart user user Biuro Podróży ITAKA Flag of Belarus airplane CB5DFB7F-C92F-41CB-9FB1-916D616FF3EC E0FBD33F-841B-452B-BF16-225B7D943904
Aktualności11. edycja SYMPOSSIO z ITAKĄ i siecią Aldemar

11. edycja SYMPOSSIO z ITAKĄ i siecią Aldemar06-03-2020

SYMPOSSIO Greek Gourmet Touring, czyli seria spotkań z grecką kuchnią zorganizowanych przez ITAKĘ i sieć Aldemar odbyła się już po raz 11. Zaproszeni goście spotkali się w 2 lokalizacjach, by wspólnie przygotować tradycyjne dania.

Niezwykły wieczór kulinarny pod hasłem „Greek Cheese” odbył się w 2 polskich miastach. 26 lutego 2020 o 18.30 goście rozpoczęli wspólne gotowanie w Browarze Mieszczańskim we Wrocławiu, a następnego dnia w studiu kulinarnym CookUp w Poznaniu. Zaproszeni goście przygotowywali dania na bazie lokalnych produktów pod czujnym okiem szefów kuchni George’a Chatzopoulosa i Ioannisa Rodokanakisa, na co dzień dbających o najwyższą jakość kuchni spod znaku Aldemar.

Przedstawiciele sieci Aldemar goszczą w Polsce, w ramach SYMPOSSIO już po raz czwarty. Celem projektu jest popularyzacja greckiego podejścia do gotowania oraz wspólnego spędzania czasu przy przyrządzaniu i jedzeniu posiłków.

Uczestnicy poznali różne rodzaje greckich serów, m.in. popularną fetę, gravierę, manouri, kaseri, mizithra i wędzony metsovone, a także próbowali różnego rodzaju past serowych, tapenady z greckich oliwek i rozmaitych dakos, czyli sucharków. Goście przygotowali także, pod okiem szefów kuchni sieci Aldemar, tradycyjne greckie dania. W menu znalazły się burekaki z ciasta filo i spanakorizo, czyli risotto z serem feta i szpinakiem. Na deser przygotowano kataifi – cienkie nitki ciasta filo nadziewane serami mizithra, galotiri i graviera.

Czas tak szybko płynie, ale wyjeżdżamy z Wrocławia pełni nowych doświadczeń i przepisów. Rodzina i znajomi czekają na kolejną ucztę z greckimi przysmakami, a ja już nie mogę doczekać się kolejnego spotkania z greckim gotowaniem za rok. A najbliższe wakacje oczywiście w Grecji! – mówi Justyna Stabkowicz, Product Manager ITAKI.

Klienci ITAKI mogą spróbować tych i wielu innych wyjątkowych potraw w hotelach sieci Aldemar w Grecji: Aldemar Royal Olympian***** na Peloponezie oczaruje Gości jasnymi, komfortowymi pokojami i bezpośrednim dostępem do długiej, piaszczystej plaży. Natomiast Aldemar Knossos Royal***** na Krecie sprawdzi się idealnie na wakacje wśród przyrody oraz aktywny wyjazd z przyjaciółmi.

 

 

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter