Zjawiskowe położenie na nadmorskim klifie z fantastycznym widokiem na morze i Stromboli, zachwyca każdego kto odwiedza to miejsce. Otoczony zadbanym ogrodem ze śródziemnomorską roślinnością, oferuje kameralną atmosferę, serwis na wysokim poziomie oraz nowoczesne, minimalistyczne wnętrza. Goście chętnie korzystają z basenu i tarasu słonecznego z barem, gdzie w ciągu dnia można się zrelaksować, a wieczorem podziwiać piękne zachody słońca. Warto także wybrać się do słynnej Tropei i poczuć prawdziwy klimat włoskiego południa.
polecany dla par
blisko Tropei
zjawiskowy widok na morze i Stromboli
zadbany ogród ze śródziemnomorską roślinnością
kameralna atmosfera
Ocena hotelu
5.1
5.2Pokój
5.1Położenie
4.3Wyżywienie
4.3Obsługa hotelowa
4.2Atrakcje w okolicy
4.2Jakość do ceny
3.2Plaża
2.1Animacje
Oferta wyprzedana. Sprawdź podobne dostępne oferty.
ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka) Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski.
Obywatelom innych państw zaleca się kontakt z właściwym konsulatem w celu sprawdzenia obowiązujących ich przepisów wjazdowych
Taksa klimatyczna
dorośli: ok. 2-3 EUR/os./dzień dzieci do 12 lat: ok. 1-2 EUR/os.dzień płatna na miejscu w hotelu
Czas przelotu
Polska-Lamezia ok. 2 godz.
Opieka podczas wakacji
rezydent, do zadań którego należy pomoc przy przylocie, wylocie oraz podczas pobytu.
w przypadku oferty - ITAKA TRAVEL EXPERT: zdalna opieka polskojęzycznych ekspertów poprzez czat, e-mail lub telefonicznie. - TRANSFER: na lotnisku po wylądowaniu przedstawiciel kontrahenta Itaka SMART wskaże transfer do hotelu. Czas oczekiwania na transfer może wynieść ok. 1h. Kierowca informuje o nazwie hotelu i pomaga z bagażem. Informacja o transferze powrotnym dostępna będzie na dzień przed wylotem w aplikacji mobilnej ITAKA lub wiadomości e-mail.
10 powodów, dla których musisz odwiedzić Kalabrię:
Tropea – perła Morza Tyrreńskiego
Wpisana przez stowarzyszenie „I Borghi più belli d'Italia” na listę malowniczych włoskich miasteczek o znaczeniu historycznym, w 2021 r. znalazła się na jej pierwszym miejscu.
Oryginalne lody Tartufo
Lody Tartufo stworzone w 1952 r. w Pizzo Calabro to oryginalna receptura, która powstała z powodu... wyczerpania foremek przed przyjęciem ślubnym. Lody posypane kakao owinięto w papier i zamrożono z płynną czekoladą w środku.
Spektakularne zachody słońca
Wieczorem po południowej stronie Morza Tyrreńskiego na niebie odbywa się przepiękny spektakl. Jego główni bohaterowie to słońce zanurzające się w wodzie i najbardziej aktywny wulkan we Włoszech – Stromboli. W sierpniu słońce chowa się w wulkanie.
Festiwal peperoncino w Diamante
Perełka prowincji Cosenza. Miasteczko zachwyca licznymi muralami stworzonymi przez artystów włoskich i międzynarodowych. We wrześniu odbywa się tutaj festiwal peperoncino, ale papryczki suszące się na słońcu można podziwiać przez całe lato.
Wino
Kalabria w starożytności należała do Wielkiej Grecji i nosiła nazwę Oenotria, czyli kraina wina. Koniecznie wypij kieliszek Cirò, które uważane jest za jedno z najstarszych win na świecie. Podawano je zwycięzcom antycznych igrzysk olimpijskich.
James Bond w Kalabrii
Arcomagno w San Nicola Arcella było scenografią w filmie o słynnym agencie 007 „Nie czas umierać”. Można tam dopłynąć łódką z Riviera dei Cedri i podziwiać naturalną makię śródziemnomorską oraz kąpać się w krystalicznie czystym morzu.
Słodka cebula i ostre peperoncino
Dwa najważniejsze składniki kuchni kalabryjskiej. Czerwona cebula zawdzięcza swój słodki smak mikroklimatowi, w którym rośnie. Papryczka chili została sprowadzona do Kalabrii w XVI w. i dzisiaj jest symbolem regionu.
Miasteczka widma
Część miasteczek została opuszczona przez Kalabryjczyków i nazwana miastami duchów. Do niektórych z nich mieszkańcy powoli wracają. Przykładem jest Pentedattilo, którego nazwa nawiązuje do skał, które je otaczają, w kształcie pięciu palców.
Oryginalne cytrusy i lukrecja
Bergamotka, której najważniejszą cechą jest świeży zapach i cedr z niewielką ilością kwaśnego miąższu, to cytrusy, których nie kupimy w Polsce. Lukrecja to typowy produkt wybrzeża Morza Jońskiego. Jej smak można znaleźć w cukierkach i likierach.
Wyjątkowe likiery i grappy
Najbardziej znany jest likier Vecchio Amaro del Capo, biorący swoją nazwę od półwyspu Capo Vaticano oraz L’amaro Silano wytwarzany w górach Sila. Warte spróbowania są też likiery na bazie bergamotki, cedru czy grappa z peperoncino.