phone mobile mobile pin heart heart user user Biuro Podróży ITAKA Flag of Belarus airplane CB5DFB7F-C92F-41CB-9FB1-916D616FF3EC E0FBD33F-841B-452B-BF16-225B7D943904
Search Results Emilia-Romania - wycieczka ze smakiem

Offer advantages

  • słynne zabytki i miasta sztuki regionu Emilia-Romania
  • degustacje szynki parmeńskiej, sera parmezan i octu balsamicznego
  • wizyty w fattoriach produkujących znane marki win

Emilia-Romania - wycieczka ze smakiem Code: XITEMIL

Route
PLN
Itaka
Italy

Emilia-Romania - wycieczka ze smakiem

Code: XITEMIL
Description

1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników. Wyjazd do Włoch przez Czechy i Austrię.

2. DZIEŃ.
W godzinach przedpołudniowych przyjazd do FERRARY. Zwiedzanie centrum miasta, dawnej siedziby rodu d’Este: Castello Estense, Palazzo Comunale, Piazza Municipio, katedra. Przejazd do hotelu w okolicy Rawenny. Zakwaterowanie, czas wolny. Kolacja, nocleg.

3. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do RAWENNY, dawnej stolicy cesarstwa zachodniorzymskiego. Zwiedzanie największej w mieście bazyliki: San Vitale, słynącej ze znajdujących się tam mozaik. Następnie wizyta w Mausoleo di Galla Placida z najstarszymi mozaikami Rawenny, grób Dantego, kościół św. Franciszka, przepiękna bazylika S. Apollinare Nuovo. Przejazd do FAENZY, znanej od średniowiecza z wyrobów fajansowych. Spacer po Piazza del Popolo z dwoma pałacami: Podesta i Municipio, oraz katedrą z XV w. Wizyta w muzeum ceramiki. Przejazd do hotelu w okolicy Parmy, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

4. DZIEŃ.
Śniadanie. Przejazd do PIACENZY, której początki sięgają roku 222 p.n.e., powstałej jako miasto-kolonia strzegąca granic imperium. Spacer po starówce z katedrą z XIII w. Przejazd do PARMY, dawnej stolicy księstwa o tej samej nazwie, miasta, skąd pochodzi znany ser parmezan. Spacer po starówce, wizyta m.in. w katedrze Duomo z olśniewającymi freskami Antonio da Correggio oraz w przyległym baptysterium. Następnie spacer obok Palazzo della Pilotta i teatru Farnese, Piazza Garibaldi i kościół Santa Maria. Wizyta w jednej z fattori wyrabiających znany ser parmezan, zapoznanie się z procesem wyrobu produktów, degustacja sera i wina Lambrusco. Powrót do hotelu. Kolacja i nocleg.

5. DZIEŃ.
Śniadanie. Dzień wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): przejazd do MODENY słynącej z produkcji samochodów sportowych: Maserati i Ferrari. Spacer po centrum miasta: dostojna romańska katedra z XI w., Academia Militare - akademia wojskowa mieszcząca się w pałacu z XVII w. Przejazd do REGGIO EMILIA, miasta znanego z produkcji wina i związanego z polską historią, gdyż tutaj w 1797 r. J. Wybicki napisał „Mazurek Dąbrowskiego” - hymn Polski. Spacer po zabytkowym centrum m.in. z bazyliką Ghiara. Czas wolny. Wizyta w jednej z wytwórni win i octu balsamicznego, zapoznanie się z procesem wyrobu produktów oraz degustacja wyrobów regionalnych połączona z kolacją w wytwórni, składającą się z dwóch dań, warzyw, deseru lub owoców. Powrót do hotelu, nocleg.

6. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do BOLONII - stolicy regionu Emilia-Romania, miasta arkad i krużganków ze słynnym uniwersytetem, a także z odrębną sztuką kulinarną. Zwiedzanie zabytkowego centrum: Piazza Maggiore, Piazza del Nettuno z fontanną Neptuna i Palazzo Comunale - średniowiecznym ratuszem, bazylika San Petronio oraz Archiginnasio - obecnie biblioteka miejska, gdzie były przeprowadzane pierwsze na świecie lekcje anatomii, w mieszczącym się tutaj Uniwersytecie Bolońskim. Wizyta w sali do nauki anatomii z XVII w. Następnie w programie Piazza di Ravegnata ze słynnymi Due Torri - krzywymi wieżami. Czas wolny. Przejazd do hotelu w okolicy Padwy. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

7. DZIEŃ.
Śniadanie. Przejazd do PADWY - słynnego miasta uni­­wer- ­­syteckiego, gdzie tworzył Dante Alighieri, nauczał Galileusz, studiowali Kopernik i Kochanowski. Miasto związane jest z życiem i działalnością św. Antoniego. Wizyta w bazylice z grobem i relikwiami świętego. Spacer po historycznym centrum i Piazza delle Erbe. Czas wolny. Wyjazd do Polski. 8. DZIEŃ. Przyjazd do Polski.

26 maja - Ferrara - konkursy, potyczki, mecze antyczne - Palio di Ferrara 21-22 września - Parma - impreza antyczna z okazji współzawodnictwa pomiędzy kontradami - Palio di Parma

5 noclegów w hotelach***/****: 1 w okolicy Rawenny, 3 w okolicy Parmy, 1 w okolicy Padwy; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 5 śniadań (bufet), 4 kolacje (serwowane) • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

  1. Obowiązkowe opłaty na miejscu: taksa klimatyczna 2-3 EUR/os./nocleg/os.
  2. Bilety wstępu, lokalni przewodnicy, inne opłaty: ok. 100 EUR.
  3. Opłaty fakultatywne: wycieczka do Modeny i Reggio Emilia, wizyta w wytwórni octu balsamicznego i wina połączona z kolacją: ok. 35 EUR (nie obejmuje opłaty za przewodników lokalnych: ok. 15 EUR); w sierpniu: 15 EUR, bez obiadu i degustacji; wymagane min. 25 osób.

Region information
Region gallery

Italy

Już od wieków wspaniała architektura, tradycja, malownicze krajobrazy, piaszczyste plaże, a także znakomita kuchnia, przyciągają turystów na półwysep Apeniński. Tutaj sięgająca kilku tysięcy lat historia przeplata się ze światem mody, sportu oraz nadmorskich kurortów. Sympatię krajowi zjednują też jego otwarci oraz gościnni mieszkańcy.

Location on the map Route

Ferrara • Rawenna • Faenza • Piacenza • Parma • Modena • Reggio Emilia • Bolonia • Padwa
Fantastyczny program dla wszystkich, którzy nie tylko kochają Italię, ale także wspaniałą i niepowtarzalną kuchnię włoską. Emilia-Romania, region w centralnych Włoszech, słynie bowiem nie tylko z unikalnych na skalę światową zabytków i miast sztuki, ale także z rewelacyjnej, bardzo urozmaiconej kuchni, docenianej przez ekspertów i smakoszy z całego świata. Wiele produktów i potraw znanych także w Polsce pochodzi właśnie stąd. Trasa wycieczki prowadzi do najbardziej znanych miast Emilii-Romanii, zaplanowano także degustacje tak słynnych specjałów regionu jak szynka parmeńska czy ser parmezan oraz wizyty w fattoriach produkujących znane marki win. Trasa we Włoszech: ok. 1600 km.

PLAN WYCIECZKI
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników. Wyjazd do Włoch przez Czechy i Austrię.
2. DZIEŃ.
W godzinach przedpołudniowych przyjazd do FERRARY. Zwiedzanie centrum miasta, dawnej siedziby rodu d’Este: Castello Estense, Palazzo Comunale, Piazza Municipio, katedra. Przejazd do hotelu w okolicy Rawenny. Zakwaterowanie, czas wolny. Kolacja, nocleg.
3. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do RAWENNY, dawnej stolicy cesarstwa zachodniorzymskiego. Zwiedzanie największej w mieście bazyliki: San Vitale, słynącej ze znajdujących się tam mozaik. Następnie wizyta w Mausoleo di Galla Placida z najstarszymi mozaikami Rawenny, grób Dantego, kościół św. Franciszka, przepiękna bazylika S. Apollinare Nuovo. Przejazd do FAENZY, znanej od średniowiecza z wyrobów fajansowych. Spacer po Piazza del Popolo z dwoma pałacami: Podesta i Municipio, oraz katedrą z XV w. Wizyta w muzeum ceramiki. Przejazd do hotelu w okolicy Parmy, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
4. DZIEŃ.
Śniadanie. Przejazd do PIACENZY, której początki sięgają roku 222 p.n.e., powstałej jako miasto-kolonia strzegąca granic imperium. Spacer po starówce z katedrą z XIII w. Przejazd do PARMY, dawnej stolicy księstwa o tej samej nazwie, miasta, skąd pochodzi znany ser parmezan. Spacer po starówce, wizyta m.in. w katedrze Duomo z olśniewającymi freskami Antonio da Correggio oraz w przyległym baptysterium. Następnie spacer obok Palazzo della Pilotta i teatru Farnese, Piazza Garibaldi i kościół Santa Maria. Wizyta w jednej z fattori wyrabiających znany ser parmezan, zapoznanie się z procesem wyrobu produktów, degustacja sera i wina Lambrusco. Powrót do hotelu. Kolacja i nocleg.
5. DZIEŃ.
Śniadanie. Dzień wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): przejazd do MODENY słynącej z produkcji samochodów sportowych: Maserati i Ferrari. Spacer po centrum miasta: dostojna romańska katedra z XI w., Academia Militare - akademia wojskowa mieszcząca się w pałacu z XVII w. Przejazd do REGGIO EMILIA, miasta znanego z produkcji wina i związanego z polską historią, gdyż tutaj w 1797 r. J. Wybicki napisał „Mazurek Dąbrowskiego” - hymn Polski. Spacer po zabytkowym centrum m.in. z bazyliką Ghiara. Czas wolny. Wizyta w jednej z wytwórni win i octu balsamicznego, zapoznanie się z procesem wyrobu produktów oraz degustacja wyrobów regionalnych połączona z kolacją w wytwórni, składającą się z dwóch dań, warzyw, deseru lub owoców. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do BOLONII - stolicy regionu Emilia-Romania, miasta arkad i krużganków ze słynnym uniwersytetem, a także z odrębną sztuką kulinarną. Zwiedzanie zabytkowego centrum: Piazza Maggiore, Piazza del Nettuno z fontanną Neptuna i Palazzo Comunale - średniowiecznym ratuszem, bazylika San Petronio oraz Archiginnasio - obecnie biblioteka miejska, gdzie były przeprowadzane pierwsze na świecie lekcje anatomii, w mieszczącym się tutaj Uniwersytecie Bolońskim. Wizyta w sali do nauki anatomii z XVII w. Następnie w programie Piazza di Ravegnata ze słynnymi Due Torri - krzywymi wieżami. Czas wolny. Przejazd do hotelu w okolicy Padwy. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
7. DZIEŃ.
Śniadanie. Przejazd do PADWY - słynnego miasta uni­­wer- ­­syteckiego, gdzie tworzył Dante Alighieri, nauczał Galileusz, studiowali Kopernik i Kochanowski. Miasto związane jest z życiem i działalnością św. Antoniego. Wizyta w bazylice z grobem i relikwiami świętego. Spacer po historycznym centrum i Piazza delle Erbe. Czas wolny. Wyjazd do Polski. 8. DZIEŃ. Przyjazd do Polski.

WYDARZENIA:26 maja - Ferrara - konkursy, potyczki, mecze antyczne - Palio di Ferrara 21-22 września - Parma - impreza antyczna z okazji współzawodnictwa pomiędzy kontradami - Palio di Parma

ŚWIADCZENIA: 5 noclegów w hotelach***/****: 1 w okolicy Rawenny, 3 w okolicy Parmy, 1 w okolicy Padwy; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 5 śniadań (bufet), 4 kolacje (serwowane) • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

UWAGI:
  1. Obowiązkowe opłaty na miejscu: taksa klimatyczna 2-3 EUR/os./nocleg/os.
  2. Bilety wstępu, lokalni przewodnicy, inne opłaty: ok. 100 EUR.
  3. Opłaty fakultatywne: wycieczka do Modeny i Reggio Emilia, wizyta w wytwórni octu balsamicznego i wina połączona z kolacją: ok. 35 EUR (nie obejmuje opłaty za przewodników lokalnych: ok. 15 EUR); w sierpniu: 15 EUR, bez obiadu i degustacji; wymagane min. 25 osób.
Reviews (10)

Ogólna ocena organizacji wycieczki

4.3/6

Customers have awarded:

  • Program wycieczki/trasę
  • Value for money
  • Komfort podróży
Pozostałe oceny
  • 4.9
  • 3.5
  • 3.8
  • 3.5
  • 4.6

Show reviews from:

5/6
50+ lat, Solo august 2013
swietna Pani pilot Ola, ogromna wiedza, pomocna w kazdej sytuacji, swietna organizatorka, wiecej takich ludzi.Wycieczka super w nastepnym roku mamz zamiar z mezem jechac wspolnie expand
swietna Pani pilot Ola, ogromna wiedza, pomocna w kazdej sytuacji, swietna organizatorka, wiecej takich ludzi.Wycieczka super w nastepnym roku mamz zamiar z mezem jechac wspolnie
  • 6
  • 4
  • 2
  • 4
  • 4
  • 4
collapse
4/6
41-50 lat, Couples august 2013
Program wycieczki bardzo ciekawy, ale wato byłoby wprowadzić kilka zmian merytorycznych: - dzień z wycieczką fakultatywną powinien się zaczyna Modeną i kończyć w Reggio, a nie odwrotnie. Modena (...) expand
Program wycieczki bardzo ciekawy, ale wato byłoby wprowadzić kilka zmian merytorycznych: - dzień z wycieczką fakultatywną powinien się zaczyna Modeną i kończyć w Reggio, a nie odwrotnie. Modena jest po prostu ciekawszym miastem i zasługuje na więcej czasu niż Reggio - dzień spędzony w Bolognii powinien się kończyć nieco później, nie musieliśmy być w hotelu na 18.00 Wielki pozytyw to 3 noclegi w miasteczku Salsamagiore. Hotel i miasteczko super
  • 5
  • 4
  • 4
  • 5
  • 5
  • 5
collapse
4/6
41-50 lat, Couples august 2013
Emilia Romania to wycieczka nie tyle dla koneserów, co ludzi poszukujących innej niż klasyczna Italii. Wycieczka o ciekawym programie zarówno dotyczącym zwiedzania, jak i (...) expand
Emilia Romania to wycieczka nie tyle dla koneserów, co ludzi poszukujących innej niż klasyczna Italii. Wycieczka o ciekawym programie zarówno dotyczącym zwiedzania, jak i smaków czyli miejsc produkcji serów i octu balsamicznego! Baza noclegowa w Salsamagiore doskonała! Nocleg w 1 dniu mógłby być w miejscowości nadmorskiej, co byłoby bardziej atrakcyjne dla klientów. Sympatyczni i kompetentni panowie kierowcy i bardzo miła pani Ola:)
  • 5
  • 4
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
collapse
5/6
41-50 lat, Couples august 2013
no description expand
no description
  • 5
  • 5
  • 4
  • 5
  • 5
  • 5
collapse
5/6
50+ lat, Solo august 2013
Wspaniała trasa. Mankamenty zbyt mało czasu w Ferrarze, Bolonii i Padwie. Uwaga ogólna dot. pierwszego miejsca zwiedzania: po długiej podróży z Polski powinno być wpierw (...) expand
Wspaniała trasa. Mankamenty zbyt mało czasu w Ferrarze, Bolonii i Padwie. Uwaga ogólna dot. pierwszego miejsca zwiedzania: po długiej podróży z Polski powinno być wpierw zakwaterowanie w hotelu a następnie zwiedzanie/spacer. Nocleg (zwłaszcza pierwszy, choć należy do tego dążyć, aby zawsze!) powinien być w miejscowości, która jest ujęta w planach zwiedzania.
  • 5
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3
  • 6
collapse
5/6
26-30 lat, Couples august 2013
Wycieczka dobrze zorganizowana. Przewodniczka po prostu świetna, muzykalna (gitara, pianino, śpiew), dobrze zorganizowana. Serdecznie polecam przewodniczkę Panią Olę. expand
Wycieczka dobrze zorganizowana. Przewodniczka po prostu świetna, muzykalna (gitara, pianino, śpiew), dobrze zorganizowana. Serdecznie polecam przewodniczkę Panią Olę.
  • 6
  • 2
  • 3
  • 3
  • 4
  • 5
collapse
4/6
50+ lat, Couples august 2013
dzięki przewodniczkom oraz kierowcom wycieczka była świetna.brakowało jakiegoś folderu z programem i krótkimi informacjami o zwiedzanych miejscach.podstawowy mankament- autokar zbyt (...) expand
dzięki przewodniczkom oraz kierowcom wycieczka była świetna.brakowało jakiegoś folderu z programem i krótkimi informacjami o zwiedzanych miejscach.podstawowy mankament- autokar zbyt wąskie siedzenia,nierozsuwane a jednak ludzie są różnych gabarytów./mam ,i to nie tylko ja , ogromnego siniaka na udzie/Tytuł wycieczki trochę mylący, bardziej by pasował KOŚCIOŁY I SMAK EMILIA ROMANIA.pierwszy hotel- obsługa bardzo miła, jednak pokoje bez lodówek, bez klimatyzacji.!
  • 5
  • 4
  • 3
  • 3
  • 3
  • 4
collapse
3/6
50+ lat, Couples april 2013
no description expand
no description
  • 4
  • 5
  • 5
  • 4
  • 2
  • 3
collapse
2/6
50+ lat, Solo april 2013
Uwagi: 1. Wyjazd z Gdańska o 4.30 i oczekiwanie na kolejny autokar w Poznaniu ponad 2 godz. to kpina z organizacji. 2. Hotel Tino w Massa Lombarda z grzybem na ścianie i cuchnącą kanalizacją nie (...) expand
Uwagi: 1. Wyjazd z Gdańska o 4.30 i oczekiwanie na kolejny autokar w Poznaniu ponad 2 godz. to kpina z organizacji. 2. Hotel Tino w Massa Lombarda z grzybem na ścianie i cuchnącą kanalizacją nie powinien być noclegiem dla ludzi. Posiadanie przez ten hotel trzech gwiazdek to nadużycie. 3. Pobieranie opłaty za używanie odbiornika umożliwiającego słuchanie przewodnika (ku jego wygodzie) w walucie za każdy dzień to duża przesada (taką informację uzyskałem od przewodnika). 4. Zbyt duża dysproporcja między zorganizowanym zwiedzaniem a czasem wolnym, wydzielanym przez przewodnika zwykle w wymiarze 45 min. do 1,5 godz. standardowo w czasie gdy Włosi zamykają sklepy. Należałoby trochę zmienić te proporcje. 5. Organizowanie w środku wycieczki objazdowej dnia wolnego i propozycja wykupienia trasy fakultatywnej, realizowanej tym samym autokarem, to naciąganie klientów na dodatkowe koszty w obcej walucie.
  • 3
  • 4
  • 2
  • 2
  • 2
  • 4
collapse
6/6
31-40 lat, Solo april 2013
Wycieczka bardzo udana. Tym bardziej, że nasza grupa była pierwszą, która realizowała ten program i niejako testowano na nas jak na króliczkach nową trasę:) Tym bardziej należą się (...) expand
Wycieczka bardzo udana. Tym bardziej, że nasza grupa była pierwszą, która realizowała ten program i niejako testowano na nas jak na króliczkach nową trasę:) Tym bardziej należą się gratulacje i wyrazy uznania dla organizatorów:) Ciekawy program, tempo zwiedzania - w sam raz. Perełką na całej trasie jest niewątpliwie Rawenna z cudownymi mozaikami. Solidna i rzetelna organizacja. Zaangażowani Pilot i Kierowcy. Jedyne uzupełnienie, które dodałabym do programu, to kaplica Scrovegnich w Padwie. Być w tym mieście i nie zobaczyć obowiązkowo fresków Giotta, to grzech:) Dziękuję za mile spędzony czas bogaty w nową wiedzę, widoki i wspomnienia.
  • 5
  • 5
  • 5
  • 4
  • 3
  • 6
collapse

Currently unavailable

See other:
arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter