>Nasze kierunki>

Gruzja

W skrócie

  • Supra – czyli gruzińska uczta
  • wino z endemicznych szczepów winorośli
  • gościnność, która zadziwia
  • Batumi, ech Batumi – piosenka i najsłynniejszy kurort wybrzeża
  • piękne, zielone okolice, wspaniały klimat

Zobacz ofertę

Niepowtarzalny klimat gruzińskiego wybrzeża to efekt działania Wielkiego Kaukazu, który skutecznie zatrzymuje północny chłód. Batumi to miejscowość, gdzie z powodzeniem można połączyć aktywną formę wypoczynku i klasyczny relaks na słońcu. Spacerując po mieście, warto zobaczyć Park Przymorski, Ogród Botaniczny, uniwersytet, turecki meczet, synagogę, eklektyczne wille i delfinarium. Powstaje tu coraz więcej nowoczesnych hoteli, w tym także słynnych międzynarodowych sieci hotelarskich. Plaże są tu żwirowe i kamieniste. Promenada i okolice Batumi są miłą scenerią dla długich przechadzek nad morzem lub ścieżkami w otoczeniu drzew cytrusowych. W lecie Batumi tętni życiem. Lokalne knajpki, tawerny i restauracje do późnych godzin nocnych gromadzą gwarny, zagraniczny tłum. Kobuleti to wyjątkowo zielona i urocza miejscowość, z zachwycającą 12-kilometrową plażą o rzadko spotykanym tu piasku. Od XIX w. budowano tu arystokratyczne rezydencje. Tutejszy unikalny mikroklimat sprzyja leczeniu chorób układu krążenia, układu oddechowego i układu nerwowego. Wyjątkowo piękne okolice zapraszają do zwiedzania. Rejon Adżarii słynie z świetnie zachowanych fortyfikacji, pałaców i budowli sakralnych wzniesionych w I i II w. W Gonio wznosi się ogromna warownia o 18 basztach i grubych murach. Gruzini są wyjątkowo serdeczni i gościnni. Często zdarza się, że zapraszają do siebie turystów, by wspólnie zjeść posiłek lub wypić szklankę wina. W Gruzji istnieje tradycja supry, czyli wspólnej uczty przy suto zastawionym stole, której obowiązkowym elementem są poetyckie toasty. Są one wznoszone przede wszystkim winem, a także wódką, ale nigdy piwem. Przy gruzińskim stole rzadko je się zupy. Popularne są za to przekąski, a wśród nich przede wszystkim te na bazie warzyw. Gruzini znają się na jedzeniu, ich kuchnia jest niezwykle aromatyczna, ponieważ stanowi mieszankę smaków. Warto spróbować: phali (potrawy z pokrzywy i orzechów włoskich), mczadi (placków z mąki kukurydzianej), lobio (potrawy z fasoli), chinkami (pierogów-sakiewek z mięsem), kababi (naleśnika z mielonym mięsem) i oczywiście chaczapuri (placków z nadzieniem z tartego solonego sera).

Gruzja to najstarszy region winiarski na świecie. Uprawę winorośli rozpoczęto tu już w VII w. p.n.e. W tutejszych piwnicach leżakują wspaniałe i słynne na cały świat wina białe, czerwone i wzmacniane. A w domowych warunkach powstaje wino z owoców zebranych z własnej uprawy.

Wizy: nie są wymagane. Paszport musi być ważny minimum 3 miesiące. Obywatele polscy mogą również wjechać do Gruzji na podstawie dowodu osobistego.

Czas przelotu: Warszawa-Batumi – ok. 3 godz.

Czas lokalny: czas polski plus 2 godz.

Język: gruziński; można porozumieć się także po rosyjsku, angielsku i niemiecku.

Napięcie: 220 V; zalecany adapter (do kupienia na miejscu).

Waluta: lari (GEL); 1 GEL (lari) = 1,91 PLN; 1 USD = 1,63 GEL; 1 EUR = 2,25 GEL.

Ceny w hotelu i restauracji: obiad – od 12 USD, napój bezalkoholowy – ok. 2 USD, piwo – ok. 2 USD, wino – ok. 4 USD/0,25 l, kawa – 1,5 USD.

Komunikacja: taksówka – ok. 8-15 USD/ok. 5 km.

Plaże: publiczne, wstęp bezpłatny; serwis plażowy (2 leżaki + parasol – nie na wszystkich plażach jest serwis) – do ok. 15 USD/dzień; zalecane obuwie ochronne do wody.

Gruzja w Internecie: www.kaukaz.pl

Tabela temperatur

MIESIĄCIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
DZIEŃ           20 22 23 20 17