Преимущества предложения
- 5 wysp: Sao Vicente, Santo Antao, Santiago, Fogo, Sal
- Wyspy Zielonego Przylądka “od kuchni” – część posiłków w lokalnych restauracjach i na farmach
- piesze wycieczki, odkrywanie piękna egzotycznej przyrody
1. DZIEŃ
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w Santa Maria, zakwaterowanie. Kolacja w restauracji w mieście. Powrót do hotelu, nocleg.
Śniadanie. Transfer na lotnisko, przelot na wyspę Sao Vicente. Przejazd do stolicy wyspy MINDELO - kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się, kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do wędrówki po centrum miasta. Kolacja w lokalnej restauracji przy muzyce na żywo. Powrót do hotelu, nocleg
14 noclegów w hotelach**/***: 3 w Santa Maria, 1 w Mindelo, 1 w Porto Novo via Sul, 2 w Ponta do Sol, 1 w Mindelo, 1 w Praia, 2 w Cidade Velha, 1 w Bangaeira, 2 w Sao Filipe • 2-os. pokoje z łazienkami; wyżywienie (serwowane): 14 śniadań, 8 obiadów (w tym 2 w formie suchego prowiantu), 11 kolacji; przelot na trasie: Warszawa - Sal – Warszawa • przejazdy mini-busami • promowanie: Sao Vicente – Santo Antao – Sao Vicente • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer do portu, rejs promem na wyspę Santo Antao ( 1 godz.). Z pokładu można podziwiać piękny widok na wyspę Sao Vicente. Przejazd do hotelu w Porto Novo, zakwaterowanie. Wycieczka jeepami po zachodniej stronie wyspy, dzikiej i mało znanej. Przejazd do RIBEIRA DAS PATAS z wielkim kraterem wulkanicznym i ciekawymi formami skalnymi o fantazyjnych kształtach i nielicznymi wyspami zieleni. Przejazd do RIBEIRA ALTO MIRA – wąwozu i wsi o tej samej nazwie. Obiad na farmie, okazja do poznania codziennego życia wyspy. Przejście do RIBEIRA DA CRUZ i NORTE z niespotykanym krajobrazem księżycowym. Spacer u podnóża Tope de Coroa (ok. 1 godz.), najwyższego szczytu na wyspie. Transfer do Porto Novo via Sul. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny. Kolacja, nocleg.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, przejazd do RIBEIRA GRANDE. Prowadząca tam górska droga wije się wśród gór i urwisk, osiągając czasem poziom chmur. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie i uważa się ją za jedną z najpiękniejszych dróg świata. Przejazd do KRATERU COVA. Spacer po polach uprawnych znajdujących się wewnątrz krateru. Transfer do Cha de Mato. Spacer po kanionach o widowiskowych formach skalnych. Przejazd do FIGUEIRAL, miejscowości leżącej w najszerszym wąwozie na wyspie, otoczonej polami bananowymi i plantacjami trzciny cukrowej. Przerwa na obiad na farmie. Danie główne to catchupa, narodowa potrawa Cabo Verde, na bazie kukurydzy, warzyw i mięsa lub ryby. W przygotowaniu potrawy biorą udział także uczestnicy wyprawy, więc jest to jednocześnie fantastyczna lekcja gotowania. Przejście do Cha Das Pedras (ok. 3 godz., trasa łatwa).Transfer do PONTA DO SOL z portem rybackim, najbardziej wysuniętego na północ miejsca archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Zakwaterowanie w hotelu niedaleko portu. Czas wolny. Wyjście do malowniczo położonej restauracji Por de Sol Arte. Kolacja przy muzyce na żywo. Powrót do hotelu, nocleg.
Śniadanie. Transfer do FONTAINHAS – uroczego miasteczka położonego na stoku góry o tej samej nazwie. Tarasy pól uprawnych na zboczach góry, przypominają fontanny spływające kaskadami wody. Spacer po miasteczku. Transfer do CRUZINHA DE GARCA, wioski rybackiej. Obiad w formie pikniku tuż przy plaży. Daniem głównym są ryby z grilla, przygotowane przy udziale uczestników wyprawy. Wypoczynek na plaży, kąpiel w oceanie. Powrót do hotelu, czas wolny, nocleg.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Vila Das Pombas - miejscowości, która wyznacza początek doliny Paul. Spacer pop RIBEIRA DO PAUL, słynącym z uprawy trzciny cukrowej, drzew chlebowych, bananowców oraz produkcji lokalnego napoju alkoholowego – grogu. Wizyta w destylarni, połączona z degustacją. Transfer do Cabo da Ribeira i spacer doliną rolniczą, wśród malowniczych pól uprawnych (ok. 2 godz.). Transfer do Cha de Joao Vasco. Obiad na farmie produkującej eko produkty. Degustacja lokalnych produktów z możliwością zakupu. Przejazd wzdłuż wschodniego wybrzeża do Porto Novo via Janela. Promowanie na wyspę Sao Vicente, do Mindelo. Transfer do hotelu, zakwaterowanie, czas wolny, nocleg.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko i przelot na Santiago, największą wyspę archipelagu. Przejazd do hotelu w Praii. Zakwaterowanie, czas wolny. Kolacja, nocleg.
Śniadanie. Zwiedzania miasta PRAIA, malowniczo położonego na skalnym płaskowyżu. Poznanie historii, geografii i życia codziennego na wyspie. Przejazd do CIDADE VELHA, najstarszego miasta Archipelagu Zielonego Przylądka z ponad 500-letnią historią, wpisanego na Listę UNESCO, a także pierwszego europejskiego miasta w tropikach. Cidade Velha, które odwiedzili m.in. Krzysztof Kolumb i Vascoamma. Zwiedzanie starego miasta i ruin fortecy, gdzie byli przetrzymywali niewolnicy przed zaokrętowaniem na statki do Ameryki. Przerwa na lunch w formie suchego prowiantu. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie. Czas wolny, kolacja, nocleg.
Śniadanie. Całodzienna wycieczka po wyspie. Trasa rozpoczyna się w SAO DOMINGOS. Następnie droga prowadzi do ASSOMADA. Spacer po dynamicznie rozwijającym się miasteczku położonym w centrum wyspy, stanowiącym dobry punkt wypadowy na wycieczki. Wizyta na tętniącym życiem targowisku. Dalej przejazd przez góry SERRA MALAGUETA, skąd przy dobrej pogodzie można zobaczyć wyspę Fogo. Przejazd do TARRAFAL, obiad w restauracji rybnej nad morzem. Powrót do hotelu wzdłuż wschodniego wybrzeża. Kolacja, nocleg.
Śniadanie. Transfer na lotnisko i przelot na Fogo. Wyspa sprawia wrażenie nieprzystępnej twierdzy, jest tu aktywny wulkan Pico do Fogo, z którego wydobywa się dym od czasu ostatniej erupcji w 1995 r. Przejazd do CHA DAS CALDEIRAS położonej na wulkanie drogą wśród stożków wulkanicznych i bloków zastygłej lawy. Obiad w formie suchego prowiantu. Wejście na szczyt małego wulkanu z lokalnym przewodnikiem (łatwa trasa, ok. 3 godz., niezbędne wygodne obuwie). Przejście do hotelu w Bangaeira, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
Śniadanie. Całodzienna wycieczka objazdowa po wyspie z przerwą w MOSTEIROS, drugim, co do wielkości mieście Fogo, zwanym również Igreja. Na trasie można podziwiać wiele interesujących gatunków roślin i plantacje kawy. Obiad nad morzem. Kąpiel w Salinas, zatoczkach, gdzie lawa uformowała naturalne baseny. Późnym popołudniem przejazd do SAO FILIPE, uważanego za najpiękniejsze miasteczko całego archipelagu. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.
Śniadanie. Kontynuacja zwiedzania Sao Filipe, kolonialnego miasteczka, pełnego pastelowych domów w stylu sobrado – domów bogaczy, zbudowanych z szlachetnych gatunków drewna i kafelek sprowadzanych z Portugalii i zachodniej Afryki. Po południu transfer do ACHADA MALVA, rejonu rolniczego gdzie dojrzewają ananasy, truskawki i inne owoce. Spacer wśród pól uprawnych, poznanie sposobów nawadniania pól. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
Śniadanie. Transfer na lotnisko i przelot na wyspę Sal, z międzylądowaniem na Santiago. Sal jest znana z pięknych piaszczystych plaż i doskonałych warunków do uprawiania sportów wodnych. Zakwaterowanie w hotelu w SANTA MARIA, czas wolny. Kolacja w stylowej restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.
Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka po wyspie: przejazd do PEDRA DE LUME - malowniczych salin - zbiorników, gdzie pozyskuje się sól poprzez odparowywanie wody morskiej. Przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę znaną ze zjawisk fatamorgany. Krótki odpoczynek nad słonym jeziorem BURACONA, gdzie można zaobserwować zjawisko „magiczne oko” tworzone grą światła i wody. Powrót do hotelu, nocleg.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko. Wylot do Polski.
15 stycznia - święto miasta Tarrafal.
22 stycznia - święto miasta Mindelo.
luty – karnawał.
- Wiza: 150 PLN/os.
- Obowiązkowa opłata za przeloty wewnętrzne: 315 EUR (ceny biletów lotniczych mogą ulec zmianie).
- Bilety wstępu i lokalni przewodnicy: ok. 25 EUR.
- Wycieczka fakultatywna po wyspie Sal: ok. 50 EUR.
Острова Зеленого Мыса
Cabo Verde to 10 wysp i 8 wysepek - każda z nich ma własną osobowość i jest warta odkrycia. Santo Antão to ojczyzna grogu, lokalnej odmiany rumu, São Vicente ma urokliwą stolicę Mindelo, zwaną „Małą Brazylią” od hucznie obchodzonego tu karnawału, jedną z najładniejszych na Wyspach a wyspa Sal – niekończące się plaże i turkusowe morze.

PLAN WYCIECZKI1. DZIEŃ
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w Santa Maria, zakwaterowanie. Kolacja w restauracji w mieście. Powrót do hotelu, nocleg.
2. DZIEŃ Śniadanie. Transfer na lotnisko, przelot na wyspę Sao Vicente. Przejazd do stolicy wyspy MINDELO - kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się, kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do wędrówki po centrum miasta. Kolacja w lokalnej restauracji przy muzyce na żywo. Powrót do hotelu, nocleg
ŚWIADCZENIA: 14 noclegów w hotelach**/***: 3 w Santa Maria, 1 w Mindelo, 1 w Porto Novo via Sul, 2 w Ponta do Sol, 1 w Mindelo, 1 w Praia, 2 w Cidade Velha, 1 w Bangaeira, 2 w Sao Filipe • 2-os. pokoje z łazienkami; wyżywienie (serwowane): 14 śniadań, 8 obiadów (w tym 2 w formie suchego prowiantu), 11 kolacji; przelot na trasie: Warszawa - Sal – Warszawa • przejazdy mini-busami • promowanie: Sao Vicente – Santo Antao – Sao Vicente • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
3. DZIEŃ Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer do portu, rejs promem na wyspę Santo Antao ( 1 godz.). Z pokładu można podziwiać piękny widok na wyspę Sao Vicente. Przejazd do hotelu w Porto Novo, zakwaterowanie. Wycieczka jeepami po zachodniej stronie wyspy, dzikiej i mało znanej. Przejazd do RIBEIRA DAS PATAS z wielkim kraterem wulkanicznym i ciekawymi formami skalnymi o fantazyjnych kształtach i nielicznymi wyspami zieleni. Przejazd do RIBEIRA ALTO MIRA – wąwozu i wsi o tej samej nazwie. Obiad na farmie, okazja do poznania codziennego życia wyspy. Przejście do RIBEIRA DA CRUZ i NORTE z niespotykanym krajobrazem księżycowym. Spacer u podnóża Tope de Coroa (ok. 1 godz.), najwyższego szczytu na wyspie. Transfer do Porto Novo via Sul. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny. Kolacja, nocleg.
4. DZIEŃ Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, przejazd do RIBEIRA GRANDE. Prowadząca tam górska droga wije się wśród gór i urwisk, osiągając czasem poziom chmur. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie i uważa się ją za jedną z najpiękniejszych dróg świata. Przejazd do KRATERU COVA. Spacer po polach uprawnych znajdujących się wewnątrz krateru. Transfer do Cha de Mato. Spacer po kanionach o widowiskowych formach skalnych. Przejazd do FIGUEIRAL, miejscowości leżącej w najszerszym wąwozie na wyspie, otoczonej polami bananowymi i plantacjami trzciny cukrowej. Przerwa na obiad na farmie. Danie główne to catchupa, narodowa potrawa Cabo Verde, na bazie kukurydzy, warzyw i mięsa lub ryby. W przygotowaniu potrawy biorą udział także uczestnicy wyprawy, więc jest to jednocześnie fantastyczna lekcja gotowania. Przejście do Cha Das Pedras (ok. 3 godz., trasa łatwa).Transfer do PONTA DO SOL z portem rybackim, najbardziej wysuniętego na północ miejsca archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Zakwaterowanie w hotelu niedaleko portu. Czas wolny. Wyjście do malowniczo położonej restauracji Por de Sol Arte. Kolacja przy muzyce na żywo. Powrót do hotelu, nocleg.
5. DZIEŃ Śniadanie. Transfer do FONTAINHAS – uroczego miasteczka położonego na stoku góry o tej samej nazwie. Tarasy pól uprawnych na zboczach góry, przypominają fontanny spływające kaskadami wody. Spacer po miasteczku. Transfer do CRUZINHA DE GARCA, wioski rybackiej. Obiad w formie pikniku tuż przy plaży. Daniem głównym są ryby z grilla, przygotowane przy udziale uczestników wyprawy. Wypoczynek na plaży, kąpiel w oceanie. Powrót do hotelu, czas wolny, nocleg.
6. DZIEŃ Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Vila Das Pombas - miejscowości, która wyznacza początek doliny Paul. Spacer pop RIBEIRA DO PAUL, słynącym z uprawy trzciny cukrowej, drzew chlebowych, bananowców oraz produkcji lokalnego napoju alkoholowego – grogu. Wizyta w destylarni, połączona z degustacją. Transfer do Cabo da Ribeira i spacer doliną rolniczą, wśród malowniczych pól uprawnych (ok. 2 godz.). Transfer do Cha de Joao Vasco. Obiad na farmie produkującej eko produkty. Degustacja lokalnych produktów z możliwością zakupu. Przejazd wzdłuż wschodniego wybrzeża do Porto Novo via Janela. Promowanie na wyspę Sao Vicente, do Mindelo. Transfer do hotelu, zakwaterowanie, czas wolny, nocleg.
7. DZIEŃ Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko i przelot na Santiago, największą wyspę archipelagu. Przejazd do hotelu w Praii. Zakwaterowanie, czas wolny. Kolacja, nocleg.
8. DZIEŃ Śniadanie. Zwiedzania miasta PRAIA, malowniczo położonego na skalnym płaskowyżu. Poznanie historii, geografii i życia codziennego na wyspie. Przejazd do CIDADE VELHA, najstarszego miasta Archipelagu Zielonego Przylądka z ponad 500-letnią historią, wpisanego na Listę UNESCO, a także pierwszego europejskiego miasta w tropikach. Cidade Velha, które odwiedzili m.in. Krzysztof Kolumb i Vascoamma. Zwiedzanie starego miasta i ruin fortecy, gdzie byli przetrzymywali niewolnicy przed zaokrętowaniem na statki do Ameryki. Przerwa na lunch w formie suchego prowiantu. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie. Czas wolny, kolacja, nocleg.
9. DZIEŃ Śniadanie. Całodzienna wycieczka po wyspie. Trasa rozpoczyna się w SAO DOMINGOS. Następnie droga prowadzi do ASSOMADA. Spacer po dynamicznie rozwijającym się miasteczku położonym w centrum wyspy, stanowiącym dobry punkt wypadowy na wycieczki. Wizyta na tętniącym życiem targowisku. Dalej przejazd przez góry SERRA MALAGUETA, skąd przy dobrej pogodzie można zobaczyć wyspę Fogo. Przejazd do TARRAFAL, obiad w restauracji rybnej nad morzem. Powrót do hotelu wzdłuż wschodniego wybrzeża. Kolacja, nocleg.
10. DZIEŃ Śniadanie. Transfer na lotnisko i przelot na Fogo. Wyspa sprawia wrażenie nieprzystępnej twierdzy, jest tu aktywny wulkan Pico do Fogo, z którego wydobywa się dym od czasu ostatniej erupcji w 1995 r. Przejazd do CHA DAS CALDEIRAS położonej na wulkanie drogą wśród stożków wulkanicznych i bloków zastygłej lawy. Obiad w formie suchego prowiantu. Wejście na szczyt małego wulkanu z lokalnym przewodnikiem (łatwa trasa, ok. 3 godz., niezbędne wygodne obuwie). Przejście do hotelu w Bangaeira, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
11. DZIEŃ Śniadanie. Całodzienna wycieczka objazdowa po wyspie z przerwą w MOSTEIROS, drugim, co do wielkości mieście Fogo, zwanym również Igreja. Na trasie można podziwiać wiele interesujących gatunków roślin i plantacje kawy. Obiad nad morzem. Kąpiel w Salinas, zatoczkach, gdzie lawa uformowała naturalne baseny. Późnym popołudniem przejazd do SAO FILIPE, uważanego za najpiękniejsze miasteczko całego archipelagu. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.
12. DZIEŃ Śniadanie. Kontynuacja zwiedzania Sao Filipe, kolonialnego miasteczka, pełnego pastelowych domów w stylu sobrado – domów bogaczy, zbudowanych z szlachetnych gatunków drewna i kafelek sprowadzanych z Portugalii i zachodniej Afryki. Po południu transfer do ACHADA MALVA, rejonu rolniczego gdzie dojrzewają ananasy, truskawki i inne owoce. Spacer wśród pól uprawnych, poznanie sposobów nawadniania pól. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
13. DZIEŃ Śniadanie. Transfer na lotnisko i przelot na wyspę Sal, z międzylądowaniem na Santiago. Sal jest znana z pięknych piaszczystych plaż i doskonałych warunków do uprawiania sportów wodnych. Zakwaterowanie w hotelu w SANTA MARIA, czas wolny. Kolacja w stylowej restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.
14. DZIEŃ Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka po wyspie: przejazd do PEDRA DE LUME - malowniczych salin - zbiorników, gdzie pozyskuje się sól poprzez odparowywanie wody morskiej. Przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę znaną ze zjawisk fatamorgany. Krótki odpoczynek nad słonym jeziorem BURACONA, gdzie można zaobserwować zjawisko „magiczne oko” tworzone grą światła i wody. Powrót do hotelu, nocleg.
15. DZIEŃ Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko. Wylot do Polski.
WYDARZENIA:
15 stycznia - święto miasta Tarrafal.
22 stycznia - święto miasta Mindelo.
luty – karnawał.
- Wiza: 150 PLN/os.
- Obowiązkowa opłata za przeloty wewnętrzne: 315 EUR (ceny biletów lotniczych mogą ulec zmianie).
- Bilety wstępu i lokalni przewodnicy: ok. 25 EUR.
- Wycieczka fakultatywna po wyspie Sal: ok. 50 EUR.
Практическая информация
Предложение недоступно
- отправить запрос
- +48 77 4476707
- +7 499 281 62 01
- +8 820 0011 0802
- Пн - пт: 8-17