
Polskie Linie Lotnicze LOT (LO) - polska linia lotnicza, założona w 1929 roku. Posiada flotę składającą się z ponad 70 samolotów, w tym 15 Boeingów 787 Dreamliner, którymi obsługiwane są wszystkie połączenia dalekodystansowe.

Bagaż główny
Waga: 20 kg
Dzieci do 2 lat: 10 kg

Bagaż podręczny
Waga: 5 kg
Wymiary: 55x40x23 cm
Przewóz sprzętu narciarskiego/snowboardowego (komplet: 1 para nart, 1 para kijków, 1 para butów narciarskich, 1 kask, lub komplet: 1 deska snowboardowa, 1 para butów, 1 kask) za dopłatą (550 PLN/komplet/2 strony; wymagane potwierdzenie przez przewoźnika).

Nadbagaż
Opłata za przekroczenie limitu wagowego wynosi 20EUR/27USD/85PLN za każdy 1kg nadbagażu.

Catering
Jest serwowany, szczegółowe informacje znajdują się w sekcji Klasy Przelotu.

Klasy przelotu
Klasa LOT Charters Economy
Bagaż:
Bagaż główny: 20 kg/osoba + bagaż podręczny: 5 kg/osoba.
Catering:
Obejmuje dwa serwisy – obiad i kolacja albo śniadanie i obiad w zależności od pory dnia.
Serwis 1: kanapka.
Serwis 2: gorący posiłek: pasta/danie mięsne (w zależności od portu wylotowego).
Napoje bezalkoholowe: woda bez ograniczeń.
Ze względu na sytuację związaną z COVID-19, catering dla klasy Economy został rozszerzony o dodatkową wodę podczas całej długości trwania lotu.
Klasa LOT Charters Premium
Bagaż:
Bagaż główny: 25 kg/osoba + bagaż podręczny: 8 kg/osoba.
Catering:
Serwis 1: przystawka, sałata z dressingiem, danie gorące, deser.
Serwis 2: przystawka, sałata owocowa, mały wafel czekoladowy.
Napoje alkoholowe: wino białe, wino czerwone, piwo serwowane: 2 do posiłku i jednorazowo między posiłkami (każdy alkohol – tylko 1 rodzaj).
Napoje bezalkoholowe: soki (pomarańczowy, pomidorowy, jabłkowy), woda mineralna (niegazowana i gazowana), napoje gazowane, napoje gorące (herbata czarna, kawa rozpuszczalna, mleko) serwowane bez ograniczeń.
Klasa LOT Charters Business
Bagaż:
Bagaż główny: 25 kg/osoba + bagaż podręczny: 9 kg/osoba
Catering:
Serwis 1: przystawka, sałata z dressingiem, danie gorące mięsne (do wyboru z 2 rodzajów: drób lub czerwone mięso), sery lub deser (wybór).
Serwis 2: przystawka, danie gorące bezmięsne, sałata owocowa, wafel czekoladowy.
Napoje alkoholowe: wino białe, wino czerwone, wódka biała, whisky, koniak, piwo (każdy alkohol – tylko 1 rodzaj).
Napoje bezalkoholowe: soki (pomarańczowy, pomidorowy, jabłkowy), woda mineralna (niegazowana i gazowana), napoje gazowane, napoje gorące (herbata czarna i zielona, kawa z ekspresu, mleko).

Odprawa
Na rejsach długodystansowych (Zanzibar, Dominikana) obowiązuje odprawa pasażerska, która rozpoczyna się na 3 godziny i kończy na 60 minut przed godziną odlotu.
Procedury bezpieczeństwa:
- Podczas całej podróży wymagane jest noszenie maseczki - zarówno na lotnisku, jak i na pokładzie samolotu. Z obowiązku noszenia maseczki zwolnione są dzieci do lat 5-ciu.
- Podczas lotów powrotnych do Polski z zagranicy obowiązkowe jest wypełnienie Kart Lokalizacji Pasażera i Deklaracji Zdrowia.
- Więcej informacji o bezpiecznym podróżowaniu na pokładzie samolotu LOT znajdziesz na stronie: https://www.lot.com/pl/pl/bezpieczny-lot