phone mobile heart Biuro Podróży ITAKA Flag of Belarus airplane
>Gdzie na wakacje? Wybierz idealne miejsce dla siebie!>

Islandia

W skrócie

  • raj dla miłośników natury
  • góry lodowe i magiczne noce polarne
  • krystalicznie czyste powietrze, fiordy, fantastyczne wodospady, gorące źródła i słynne gejzery

Zobacz ofertę

Wycieczki (1)

Islandia, ziemia ognia i lodu Islandia, ziemia ognia i lodu Islandia

-22% 9 599 Pln
7 449Pln
  • kąpiel w źródłach geotermalnych
  • niezwykłe lodowce, wulkany, gejzery i wodospady
  • spotkanie z nieokiełznaną przyrodą i niesamowite białe noce
  • Park Narodowy Thingvellir – miejsce narodzin narodu islandzkiego

Islandia to wyspa marzeń dla miłośników przyrody: krystalicznie czyste powietrze, 10 000 wodospadów, lodowce, rzeki, jeziora, zatoki, fiordy, wulkany i gejzery. W lecie słońce świeci prawie 24 godziny na dobę, więc można bez końca podziwiać piękno przyrody.

Wizy: nie są wymagane

Język: islandzki

Stolica: Reykjavik

Waluta: korona islandzka (ISK), 1 ISK = 100 aurarów, 100 ISK = ok. 0,71 EUR

Gniazdka elektryczne: takie jak w Polsce

Pogoda: bardzo zmienna, niezależnie od pory roku na Islandii występują częste deszcze oraz silne wiatry, dlatego bardzo ważna jest ciepła i wodoodporna odzież. Średnia temperatura w lecie to ok. 15 °C.

Ceny:

  • w restauracjach i kawiarniach: obiad ok. 3000 ISK, pizza od 1500 ISK, naleśniki od 1300 ISK, ryba z frytkami od 1600 ISK, kawa od 250 ISK, ciastko od 250 ISK, piwo od 600 IKS, kieliszek wina od 600 ISK
  • w supermarketach: chleb od 250 ISK, jabłka od 100 ISK, sok owocowy (1l) od 190 ISK, butelka wody mineralnej (1,5 l) od 130 ISK, jogurt od 90 ISK, tabliczka czekolady od 100 ISK, piwo od 100 ISK za puszkę, butelka wina od 1500 ISK
  • znaczek pocztowy: ok. 180 ISK

Kuchnia Islandii - jakich potraw warto spróbować:

  • Hakarl - mięso rekina, które musi przez kilka tygodni dojrzewać. Potem je się wędzi i długo suszy. Do tego konieczna jest wysokoprocentowa wódka, zwana svarta daudi, czyli czarna śmierć oraz czarny razowy chleb.
  • Plokkfiskur - gulasz rybny, ryba duszona z ziemniakami.
  • Hangikjöt - wędzone mięso baranie lub jagnięce, podawane z ziemniakami groszkiem, białym sosem i czerwoną, marynowaną kapustą.

A co na deser?

  • Skyr - tradycyjny islandzki wyrób mleczny, w smaku podobny do niskotłuszczowego jogurtu, ale znacznie bardziej delikatny. Podawany jest z solą, cukrem, owocami lub bitą śmietaną, zależnie od gustu.

Zakupy – co warto przywieźć:

  • wyroby z owczej skóry
  • wyroby z owczej wełny, m.in. swetry z charakterystycznymi skandynawskimi wzorami
  • harðfiskur, czyli suszona ryba
  • płyty


Zawsze aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie www.msz.gov.pl > informacje konsularne > ostrzeżenia dla podróżujących: http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter