Oferta wyprzedana. Sprawdź podobne dostępne oferty.
Sal > Sao Vicente (Mindelo) > Santo Antao > Coculi > Krater Cova > Caibros > Cha De Igreja > Mocho > Ponta Do Sol > Dolina Paul > Boca De Figueiral > Cabo Da Ribeira > Pico Antonio > Ponta Do Sol > Eito > Pico Da Cruz > Santa Isabel > Porto Novo > Ribeira Da Cruz > Alto Mira > Cha De Morte > Caldeira Das Patas > Cha De Feijoal > Tope De Coroa > Monte Trigo > Tarrafal > Porto Novo > Mindelo > Sal
Santo Antao jest nazwana przez tubylców Ilha das Montanhas – wyspa gór – nie bez znaczenia. Na tym niewielkim kawałku ziemi wulkanicznej na środku Atlantyku krajobrazy są majestatyczne i bardzo urozmaicone. Od zielonych dolin pokrytych polami trzciny cukrowej, plantacjami bananowców i innych drzew owocowych, przez tarasowe uprawy wyrzeźbione na stokach gór, po marsjańskie krajobrazy pod szczytem Tope de Coroa (1979 m n.p.m.). Program odkrywa przed zwiedzającymi różne oblicza wyspy, od bardziej cywilizowanego wschodu, do prawie dzikiego i bezludnego zachodu. Stopień zaawansowania trekkingów wzrasta z dnia na dzień (od 4 do 9 godz.). Zakwaterowanie w klimatycznych pensjonatach oraz u lokalnych gospodarzy pozwala jeszcze bardziej odczuć atmosferę tego miejsca. Program przeznaczony dla osób o dobrej kondycji fizycznej, które lubią trekkingi w otoczeniu malowniczych krajobrazów górskich i nie mają lęku wysokości oraz cenią sobie spotkania z miejscową ludnością.
1. DZIEŃ. SAL – SAO VICENTE (MINDELO)
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę SAL. Przesiadka. Przelot na wyspę SAO VICENTE. Spotkanie z lokalnym przewodnikiem. Transfer do MINDELO. Zakwaterowanie w hotelu w centrum miasta. Czas wolny. Wieczorem powitalna kolacja z muzyką na żywo. Nocleg w hotelu.
2. DZIEŃ. SANTO ANTAO (COCULI – KRATER COVA – CAIBROS)
Śniadanie. Wykwaterowanie. Ok. 1-godzinny rejs promem na wyspę SANTO ANTAO. Przejazd minibusem do COCULI położonej w północnej części wyspy, przystanek w punkcie widokowym na KRATER COVA. Obiad na eko-farmie w Coculi. Rozpoczęcie trekkingu do CAIBROS położonego w wąwozie. Zakwaterowanie i kolacja w pensjonacie. Czas trekkingu: ok. 4 godz., podejścia: ok. 300 m, zejścia: ok. 200 m.
3. DZIEŃ. CHA DE IGREJA – MOCHO
Śniadanie. Wykwaterowanie. Trekking do górskiej wioski CHA DE IGREJA przez dolinę MOCHO. Obiad w formie suchego prowiantu. Zakwaterowanie i kolacja w pensjonacie.
Czas trekkingu: ok. 5 godz., podejścia: ok. 800 m, zejścia; ok. 900 m.
4. DZIEŃ. PONTA DO SOL
Śniadanie. Wykwaterowanie. Trekking do PONTA DO SOL wzdłuż klifu, szlakiem wykutym w skale o 200 letniej historii. To jedna z najbardziej widokowych tras na całej wyspie, cały czas podziwiać można przepiękny widok na ocean. Postoje w małych wioskach po drodze. Obiad w formie suchego prowiantu. Zakwaterowanie w pensjonacie w centrum Ponta do Sol - najbardziej turystycznej miejscowości na wyspie. Nocleg.
Czas trekkingu: ok. 5 godz., podejścia: ok. 500 m, zejścia: ok. 600 m.
5. DZIEŃ. DOLINA PAUL – BOCA DE FIGUEIRAL – CABO DA RIBEIRA – PICO ANTONIO – PONTA DO SOL
Śniadanie. Przejazd do DOLINY PAUL najbardziej zielonej na wyspie. Trekking z BOCA DE FIGUEIRAL do CABO DA RIBEIRA u podnóży szczytu PICO ANTONIO - krajobrazy rolnicze, plantacje kawy i bananowców, wizyta w destylarni grogu wraz z degustacją. Obiad w formie suchego prowiantu. Powrót minibusem do PONTA DO SOL. Czas wolny na odpoczynek i nocleg.
Czas trekkingu: ok. 5 godz., podejścia: ok. 600 m, zejścia: ok. 200 m.
6. DZIEŃ. EITO – PICO DA CRUZ – SANTA ISABEL – PORTO NOVO
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do EITO. Trekking na najwyższy szczyt wschodniego wybrzeża wyspy PICO DA CRUZ (1585 m n.p.m.) przez osadę SANTA ISABEL, która jest dostępna jedynie pieszo. Obiad w formie suchego prowiantu. Transfer do PORTO NOVO, stolicy wyspy i największego węzła komunikacyjnego Santo Antao. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny na wypoczynek np. na kąpiele w dużym, przyhotelowym basenie. Nocleg.
Czas trekkingu: ok. 7 godz., podejścia: ok. 1700 m, zejścia: ok. 200 m.
7. DZIEŃ. PORTO NOVO
Śniadanie. Czas wolny na wypoczynek przy basenie lub zwiedzanie okolicy we własnym zakresie. Nocleg w hotelu.
8. DZIEŃ. RIBEIRA DA CRUZ – ALTO MIRA
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd minibusem do RIBEIRA DA CRUZ. Trekking doliną do górskiej osady ALTO MIRA. Po drodze przejście obok dwóch opustoszałych na skutek braku wody wiosek. Obiad w formie suchego prowiantu. Zakwaterowanie w pensjonacie. Kolacja i nocleg.
Czas trekkingu: ok. 6 godz., podejścia: ok. 900 m, zejścia: ok. 100 m.
9. DZIEŃ. CHA DE MORTE – CALDEIRA DAS PATAS – CHA DE FEIJOAL
Śniadanie. Wykwaterowanie. Trekking z Alto Mira do CHA DE MORTE. Obiad w pensjonacie w Curral das Vacas. Dalej trekking przez najbardziej imponujący płaskowyż na wyspie CALDEIRA DAS PATAS do CHA DE FEIJOAL. Zakwaterowanie u gospodarza Casa Luciano. Kolacja i nocleg.
Czas trekkingu: ok. 7 godz., podejścia: ok. 1100 m, zejścia: ok. 600 m.
10. DZIEŃ. TOPE DE COROA
Śniadanie. Trekking na najwyższy szczyt Santo Antao – TOPE DE COROA (1979 m n.p.m.). Obiad w formie suchego prowiantu na szczycie z widokiem na wyspę Sao Vicente. Powrót do Casa Luciano. Wypoczynek po trekkingu. Kolacja i nocleg.
Czas trekkingu: ok. 7 godz., podejścia: ok. 1100 m, zejścia: ok. 1100 m.
11. DZIEŃ. MONTE TRIGO
Śniadanie. Wykwaterowanie. Bardzo wczesne wyjście na trasę. Trekking do MONTE TRIGO, wioski rybackiej dostępnej jedynie pieszo lub od strony oceanu. Obiad w formie suchego prowiantu. Nocleg w szkole podstawowej. Uczestnicy niosą rzeczy, które będą im potrzebne podczas 2 dni i nocy. Czas wolny na wypoczynek. Kolacja i nocleg.
Czas trekkingu: ok. 9 godz., podejścia: ok. 600 m, zejścia: ok. 1700 m.
12. DZIEŃ. TARRAFAL
Śniadanie. Wykwaterowanie. Trekking do najpiękniejszej plaży zachodniego wybrzeża oraz do zielonej wioski TARRAFAL. Zakwaterowanie w hotelu z widokiem na morze. Obiad w hotelu i czas wolny. Nocleg.
Czas trekkingu: ok. 4 godz., podejścia: ok. 600 m, zejścia: ok. 600 m.
13. DZIEŃ. TARRAFAL
Śniadanie. Czas wolny na wypoczynek lub zwiedzanie okolicy we własnym zakresie. Nocleg w hotelu.
14. DZIEŃ. PORTO NOVO – MINDELO – SAL
Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer minibusem do PORTO NOVO. Prom do MINDELO. Zwiedzanie Mindelo. Obiad. Transfer na lotnisko. Popołudniu Przelot na wyspę SAL. Transfer i zakwaterowanie w hotelu w Santa Maria. Kolacja pożegnalna w hotelu. Nocleg.
15. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny. Transfer na lotnisko. Wylot do Polski.
14 noclegów: 13 w hotelach/pensjonatach/domach gościnnych, 1 w szkole podstawowej na wspólnej sali; 1 na wyspie Sal, 12 na wyspie Santo Antão, 1 na wyspie São Vicente; 2-os. pokoje z łazienkami prywatnymi i dzielonymi • wyżywienie: 14 śniadań, 11 obiadów w formie suchego prowiantu lub serwowane, 8 kolacji • przelot: Warszawa-Sal-Warszawa • transfery minibusem, promem: São Vicente-Santo Antão-São Vicente • opieka pilota i lokalnego przewodnika • ubezpieczenie KL i NW Itaka Complex rozszerzone o następstwa uprawiania sportów wysokiego ryzyka
Kod oferty: SIDTRK1
Sal > Sao Vicente (Mindelo) > Santo Antao > Coculi > Krater Cova > Caibros > Cha De Igreja > Mocho > Ponta Do Sol > Dolina Paul > Boca De Figueiral > Cabo Da Ribeira > Pico Antonio > Ponta Do Sol > Eito > Pico Da Cruz > Santa Isabel > Porto Novo > Ribeira Da Cruz > Alto Mira > Cha De Morte > Caldeira Das Patas > Cha De Feijoal > Tope De Coroa > Monte Trigo > Tarrafal > Porto Novo > Mindelo > Sal
Santo Antao jest nazwana przez tubylców Ilha das Montanhas – wyspa gór – nie bez znaczenia. Na tym niewielkim kawałku ziemi wulkanicznej na środku Atlantyku krajobrazy są majestatyczne i bardzo urozmaicone. Od zielonych dolin pokrytych polami trzciny cukrowej, plantacjami bananowców i innych drzew owocowych, przez tarasowe uprawy wyrzeźbione na stokach gór, po marsjańskie krajobrazy pod szczytem Tope de Coroa (1979 m n.p.m.). Program odkrywa przed zwiedzającymi różne oblicza wyspy, od bardziej cywilizowanego wschodu, do prawie dzikiego i bezludnego zachodu. Stopień zaawansowania trekkingów wzrasta z dnia na dzień (od 4 do 9 godz.). Zakwaterowanie w klimatycznych pensjonatach oraz u lokalnych gospodarzy pozwala jeszcze bardziej odczuć atmosferę tego miejsca. Program przeznaczony dla osób o dobrej kondycji fizycznej, które lubią trekkingi w otoczeniu malowniczych krajobrazów górskich i nie mają lęku wysokości oraz cenią sobie spotkania z miejscową ludnością.
1. DZIEŃ. SAL – SAO VICENTE (MINDELO)
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę SAL. Przesiadka. Przelot na wyspę SAO VICENTE. Spotkanie z lokalnym przewodnikiem. Transfer do MINDELO. Zakwaterowanie w hotelu w centrum miasta. Czas wolny. Wieczorem powitalna kolacja z muzyką na żywo. Nocleg w hotelu.
2. DZIEŃ. SANTO ANTAO (COCULI – KRATER COVA – CAIBROS)
Śniadanie. Wykwaterowanie. Ok. 1-godzinny rejs promem na wyspę SANTO ANTAO. Przejazd minibusem do COCULI położonej w północnej części wyspy, przystanek w punkcie widokowym na KRATER COVA. Obiad na eko-farmie w Coculi. Rozpoczęcie trekkingu do CAIBROS położonego w wąwozie. Zakwaterowanie i kolacja w pensjonacie. Czas trekkingu: ok. 4 godz., podejścia: ok. 300 m, zejścia: ok. 200 m.
3. DZIEŃ. CHA DE IGREJA – MOCHO
Śniadanie. Wykwaterowanie. Trekking do górskiej wioski CHA DE IGREJA przez dolinę MOCHO. Obiad w formie suchego prowiantu. Zakwaterowanie i kolacja w pensjonacie.
Czas trekkingu: ok. 5 godz., podejścia: ok. 800 m, zejścia; ok. 900 m.
4. DZIEŃ. PONTA DO SOL
Śniadanie. Wykwaterowanie. Trekking do PONTA DO SOL wzdłuż klifu, szlakiem wykutym w skale o 200 letniej historii. To jedna z najbardziej widokowych tras na całej wyspie, cały czas podziwiać można przepiękny widok na ocean. Postoje w małych wioskach po drodze. Obiad w formie suchego prowiantu. Zakwaterowanie w pensjonacie w centrum Ponta do Sol - najbardziej turystycznej miejscowości na wyspie. Nocleg.
Czas trekkingu: ok. 5 godz., podejścia: ok. 500 m, zejścia: ok. 600 m.
5. DZIEŃ. DOLINA PAUL – BOCA DE FIGUEIRAL – CABO DA RIBEIRA – PICO ANTONIO – PONTA DO SOL
Śniadanie. Przejazd do DOLINY PAUL najbardziej zielonej na wyspie. Trekking z BOCA DE FIGUEIRAL do CABO DA RIBEIRA u podnóży szczytu PICO ANTONIO - krajobrazy rolnicze, plantacje kawy i bananowców, wizyta w destylarni grogu wraz z degustacją. Obiad w formie suchego prowiantu. Powrót minibusem do PONTA DO SOL. Czas wolny na odpoczynek i nocleg.
Czas trekkingu: ok. 5 godz., podejścia: ok. 600 m, zejścia: ok. 200 m.
6. DZIEŃ. EITO – PICO DA CRUZ – SANTA ISABEL – PORTO NOVO
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do EITO. Trekking na najwyższy szczyt wschodniego wybrzeża wyspy PICO DA CRUZ (1585 m n.p.m.) przez osadę SANTA ISABEL, która jest dostępna jedynie pieszo. Obiad w formie suchego prowiantu. Transfer do PORTO NOVO, stolicy wyspy i największego węzła komunikacyjnego Santo Antao. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny na wypoczynek np. na kąpiele w dużym, przyhotelowym basenie. Nocleg.
Czas trekkingu: ok. 7 godz., podejścia: ok. 1700 m, zejścia: ok. 200 m.
7. DZIEŃ. PORTO NOVO
Śniadanie. Czas wolny na wypoczynek przy basenie lub zwiedzanie okolicy we własnym zakresie. Nocleg w hotelu.
8. DZIEŃ. RIBEIRA DA CRUZ – ALTO MIRA
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd minibusem do RIBEIRA DA CRUZ. Trekking doliną do górskiej osady ALTO MIRA. Po drodze przejście obok dwóch opustoszałych na skutek braku wody wiosek. Obiad w formie suchego prowiantu. Zakwaterowanie w pensjonacie. Kolacja i nocleg.
Czas trekkingu: ok. 6 godz., podejścia: ok. 900 m, zejścia: ok. 100 m.
9. DZIEŃ. CHA DE MORTE – CALDEIRA DAS PATAS – CHA DE FEIJOAL
Śniadanie. Wykwaterowanie. Trekking z Alto Mira do CHA DE MORTE. Obiad w pensjonacie w Curral das Vacas. Dalej trekking przez najbardziej imponujący płaskowyż na wyspie CALDEIRA DAS PATAS do CHA DE FEIJOAL. Zakwaterowanie u gospodarza Casa Luciano. Kolacja i nocleg.
Czas trekkingu: ok. 7 godz., podejścia: ok. 1100 m, zejścia: ok. 600 m.
10. DZIEŃ. TOPE DE COROA
Śniadanie. Trekking na najwyższy szczyt Santo Antao – TOPE DE COROA (1979 m n.p.m.). Obiad w formie suchego prowiantu na szczycie z widokiem na wyspę Sao Vicente. Powrót do Casa Luciano. Wypoczynek po trekkingu. Kolacja i nocleg.
Czas trekkingu: ok. 7 godz., podejścia: ok. 1100 m, zejścia: ok. 1100 m.
11. DZIEŃ. MONTE TRIGO
Śniadanie. Wykwaterowanie. Bardzo wczesne wyjście na trasę. Trekking do MONTE TRIGO, wioski rybackiej dostępnej jedynie pieszo lub od strony oceanu. Obiad w formie suchego prowiantu. Nocleg w szkole podstawowej. Uczestnicy niosą rzeczy, które będą im potrzebne podczas 2 dni i nocy. Czas wolny na wypoczynek. Kolacja i nocleg.
Czas trekkingu: ok. 9 godz., podejścia: ok. 600 m, zejścia: ok. 1700 m.
12. DZIEŃ. TARRAFAL
Śniadanie. Wykwaterowanie. Trekking do najpiękniejszej plaży zachodniego wybrzeża oraz do zielonej wioski TARRAFAL. Zakwaterowanie w hotelu z widokiem na morze. Obiad w hotelu i czas wolny. Nocleg.
Czas trekkingu: ok. 4 godz., podejścia: ok. 600 m, zejścia: ok. 600 m.
13. DZIEŃ. TARRAFAL
Śniadanie. Czas wolny na wypoczynek lub zwiedzanie okolicy we własnym zakresie. Nocleg w hotelu.
14. DZIEŃ. PORTO NOVO – MINDELO – SAL
Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer minibusem do PORTO NOVO. Prom do MINDELO. Zwiedzanie Mindelo. Obiad. Transfer na lotnisko. Popołudniu Przelot na wyspę SAL. Transfer i zakwaterowanie w hotelu w Santa Maria. Kolacja pożegnalna w hotelu. Nocleg.
15. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny. Transfer na lotnisko. Wylot do Polski.
14 noclegów: 13 w hotelach/pensjonatach/domach gościnnych, 1 w szkole podstawowej na wspólnej sali; 1 na wyspie Sal, 12 na wyspie Santo Antão, 1 na wyspie São Vicente; 2-os. pokoje z łazienkami prywatnymi i dzielonymi • wyżywienie: 14 śniadań, 11 obiadów w formie suchego prowiantu lub serwowane, 8 kolacji • przelot: Warszawa-Sal-Warszawa • transfery minibusem, promem: São Vicente-Santo Antão-São Vicente • opieka pilota i lokalnego przewodnika • ubezpieczenie KL i NW Itaka Complex rozszerzone o następstwa uprawiania sportów wysokiego ryzyka
Kod oferty: SIDTRK1