Odkryj magiczną wyspę São Miguel – perłę Archipelagu Azorów! Przeżyj niezapomniany tydzień pełen niesamowitych, wulkanicznych krajobrazów i krystalicznie czystych jezior. Zanurz się w egzotycznej przyrodzie, kąp się w naturalnych źródłach termalnych oraz skosztuj wyjątkowych lokalnych specjałów – słynnego cozido, likieru ananasowego oraz herbaty z jedynej w Europie plantacji! To idealna propozycja dla pasjonatów natury i smakoszy, którzy pragną połączyć aktywne zwiedzanie z relaksem. Nie przegap szansy na udział w wycieczkach fakultatywnych i przedłuż swój pobyt w jednym z wyjątkowych hoteli ITAKI. Twoja azorska przygoda zaczyna się tutaj!
1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Ponta Delgada na wyspie São Miguel. Zależnie od godziny przylotu: zakwaterowanie, czas wolny, nocleg.
2. dzień.
Śniadanie. Kulturalne wprowadzenie do stolicy archipelagu Azorów – PONTA DELGADA. Spacer po urokliwych, brukowanych w charakterystyczne wzory uliczkach, wśród malowniczych kamienic, placów i kościołów zdobionych wulkanicznym kamieniem oraz portugalskimi płytkami ceramicznymi – azulejos. Podczas spaceru zwiedzanie m.in. Portas da Cidade – historycznego wejścia do miasta, ratusza, fortu, targu Mercado da Graça, gdzie można zakupić owoce, warzywa, sery i inne lokalne produkty, kościoła São Sebastião z wieżą zegarową oraz XIX-wiecznego Ogrodu António Borgesa. Następnie okazja do poznania lokalnych smaków podczas degustacji azorskiego sera i wina. Przerwa na kawę z tradycyjnym poczęstunkiem: ciastem queijada. Powrót do hotelu, czas wolny, nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka statkiem. Główną atrakcją rejsu jest obserwacja wielorybów. W wodach archipelagu można zaobserwować ok. 20 gatunków waleni, m.in.: kaszaloty, wieloryby i delfiny. Zwierzęta, zwabione bogactwem tutejszego morza, od lat odwiedzają Azory. W latach 80. XX w. polowania na te ssaki zostały zakazane, a wiedza dawnych wielorybników do dziś wykorzystywana jest do badania i ochrony wielorybów. Powrót do hotelu w okolicy PONTA DELGADA, czas wolny, kolacja, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Przejazd do punktu widokowego LAGOA DO FOGO – „Jeziora Ognia”, najwyżej położonego jeziora kraterowego na wyspie São Miguel. Wizyta w CALDEIRA VELHA – rezerwacie położonym na północnym stoku wulkanu Fogo, będącego źródłem geotermalnej aktywności widocznej w tym regionie. Wśród gęstej roślinności skrywają się wodospady, baseny termalne, fumarole. Następnie panoramiczny przejazd przez RIBEIRA GRANDE, największe miasto północno-środkowej części wyspy. Powrót do hotelu, czas wolny, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Przejazd w kierunku połączonych ze sobą jezior wulkanicznych – błękitnego oraz szmaragdowo-zielonego – CALDEIRA DAS SETE CIDADES. Jeziora znajdujące się w kalderze wulkanu zachwycają kontrastującymi kolorami lustra wody, tworząc niezwykły krajobraz. Dalej trasa wiedzie do punktu widokowego VISTA DO REI, skąd roztacza się najefektowniejszy widok na krater. Przejazd w okolice Ponta Delgada. Wizyta na plantacji ananasów, poznanie etapów uprawy, degustacja owoców i likieru ananasowego. Powrót do hotelu w godzinach popołudniowych, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Przejazd do FURNAS, uzdrowiskowego miasteczka słynącego z aktywności wulkanicznej, gdzie można obserwować imponujące zjawiska geotermalne. Wizyta w ogrodzie TERRA NOSTRA, znanym z bujnej roślinności i bogatej kolekcji roślin z całego świata. Następnie czas na kąpiel w basenie termalnym. Przejazd nad JEZIORO LAGOA DAS FURNAS, u którego brzegów znajduje się aktywny geotermalny teren CALDEIRAS DAS FURNAS. To właśnie tutaj w ogrzanej ziemi przygotowuje się słynne cozido – tradycyjne danie gotowane przez kilka godzin w parujących otworach ziemnych. Następnie obiad złożony z tego wyjątkowego specjału. Wizyta w fabryce herbaty Gorreana – jedynej obecnie działającej plantacji herbaty w Europie, a zarazem najstarszej i najbardziej znanej fabryce na wyspie, założonej w 1883 r. Panuje tu sprzyjający uprawie mikroklimat. Po zwiedzaniu czas na filiżankę herbaty w przyfabrycznej herbaciarni. Powrót do hotelu, nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Dzień wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): trekking do opuszczonej wioski SANGUINHO (ok. 4,5 km, ok. 2 godz. marszu, średni stopień trudności). Przejazd do punktu początkowego i rozpoczęcie wędrówki. Szlak prowadzi przez bujny las do wodospadu Salto do Prego. Po drodze okazja do podziwiania dzikiej przyrody oraz malowniczych widoków na ocean. Obiad w formie pikniku. Powrót do hotelu, nocleg.
8. dzień.
Zależnie od godziny wylotu: śniadanie, czas wolny, wykwaterowanie. Transfer na lotnisko i wylot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.
Na wycieczce przewidziane są atrakcje, z których można skorzystać za dodatkową opłatą.
Kod oferty: PDLHERB
Odkryj magiczną wyspę São Miguel – perłę Archipelagu Azorów! Przeżyj niezapomniany tydzień pełen niesamowitych, wulkanicznych krajobrazów i krystalicznie czystych jezior. Zanurz się w egzotycznej przyrodzie, kąp się w naturalnych źródłach termalnych oraz skosztuj wyjątkowych lokalnych specjałów – słynnego cozido, likieru ananasowego oraz herbaty z jedynej w Europie plantacji! To idealna propozycja dla pasjonatów natury i smakoszy, którzy pragną połączyć aktywne zwiedzanie z relaksem. Nie przegap szansy na udział w wycieczkach fakultatywnych i przedłuż swój pobyt w jednym z wyjątkowych hoteli ITAKI. Twoja azorska przygoda zaczyna się tutaj!
1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Ponta Delgada na wyspie São Miguel. Zależnie od godziny przylotu: zakwaterowanie, czas wolny, nocleg.
2. dzień.
Śniadanie. Kulturalne wprowadzenie do stolicy archipelagu Azorów – PONTA DELGADA. Spacer po urokliwych, brukowanych w charakterystyczne wzory uliczkach, wśród malowniczych kamienic, placów i kościołów zdobionych wulkanicznym kamieniem oraz portugalskimi płytkami ceramicznymi – azulejos. Podczas spaceru zwiedzanie m.in. Portas da Cidade – historycznego wejścia do miasta, ratusza, fortu, targu Mercado da Graça, gdzie można zakupić owoce, warzywa, sery i inne lokalne produkty, kościoła São Sebastião z wieżą zegarową oraz XIX-wiecznego Ogrodu António Borgesa. Następnie okazja do poznania lokalnych smaków podczas degustacji azorskiego sera i wina. Przerwa na kawę z tradycyjnym poczęstunkiem: ciastem queijada. Powrót do hotelu, czas wolny, nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka statkiem. Główną atrakcją rejsu jest obserwacja wielorybów. W wodach archipelagu można zaobserwować ok. 20 gatunków waleni, m.in.: kaszaloty, wieloryby i delfiny. Zwierzęta, zwabione bogactwem tutejszego morza, od lat odwiedzają Azory. W latach 80. XX w. polowania na te ssaki zostały zakazane, a wiedza dawnych wielorybników do dziś wykorzystywana jest do badania i ochrony wielorybów. Powrót do hotelu w okolicy PONTA DELGADA, czas wolny, kolacja, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Przejazd do punktu widokowego LAGOA DO FOGO – „Jeziora Ognia”, najwyżej położonego jeziora kraterowego na wyspie São Miguel. Wizyta w CALDEIRA VELHA – rezerwacie położonym na północnym stoku wulkanu Fogo, będącego źródłem geotermalnej aktywności widocznej w tym regionie. Wśród gęstej roślinności skrywają się wodospady, baseny termalne, fumarole. Następnie panoramiczny przejazd przez RIBEIRA GRANDE, największe miasto północno-środkowej części wyspy. Powrót do hotelu, czas wolny, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Przejazd w kierunku połączonych ze sobą jezior wulkanicznych – błękitnego oraz szmaragdowo-zielonego – CALDEIRA DAS SETE CIDADES. Jeziora znajdujące się w kalderze wulkanu zachwycają kontrastującymi kolorami lustra wody, tworząc niezwykły krajobraz. Dalej trasa wiedzie do punktu widokowego VISTA DO REI, skąd roztacza się najefektowniejszy widok na krater. Przejazd w okolice Ponta Delgada. Wizyta na plantacji ananasów, poznanie etapów uprawy, degustacja owoców i likieru ananasowego. Powrót do hotelu w godzinach popołudniowych, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Przejazd do FURNAS, uzdrowiskowego miasteczka słynącego z aktywności wulkanicznej, gdzie można obserwować imponujące zjawiska geotermalne. Wizyta w ogrodzie TERRA NOSTRA, znanym z bujnej roślinności i bogatej kolekcji roślin z całego świata. Następnie czas na kąpiel w basenie termalnym. Przejazd nad JEZIORO LAGOA DAS FURNAS, u którego brzegów znajduje się aktywny geotermalny teren CALDEIRAS DAS FURNAS. To właśnie tutaj w ogrzanej ziemi przygotowuje się słynne cozido – tradycyjne danie gotowane przez kilka godzin w parujących otworach ziemnych. Następnie obiad złożony z tego wyjątkowego specjału. Wizyta w fabryce herbaty Gorreana – jedynej obecnie działającej plantacji herbaty w Europie, a zarazem najstarszej i najbardziej znanej fabryce na wyspie, założonej w 1883 r. Panuje tu sprzyjający uprawie mikroklimat. Po zwiedzaniu czas na filiżankę herbaty w przyfabrycznej herbaciarni. Powrót do hotelu, nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Dzień wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): trekking do opuszczonej wioski SANGUINHO (ok. 4,5 km, ok. 2 godz. marszu, średni stopień trudności). Przejazd do punktu początkowego i rozpoczęcie wędrówki. Szlak prowadzi przez bujny las do wodospadu Salto do Prego. Po drodze okazja do podziwiania dzikiej przyrody oraz malowniczych widoków na ocean. Obiad w formie pikniku. Powrót do hotelu, nocleg.
8. dzień.
Zależnie od godziny wylotu: śniadanie, czas wolny, wykwaterowanie. Transfer na lotnisko i wylot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.
Na wycieczce przewidziane są atrakcje, z których można skorzystać za dodatkową opłatą.
Kod oferty: PDLHERB