Najpiękniejsze miejsca Ligurii i Toskanii w jednym programie: eleganckie Rapallo, rejs do Portofino pachnącego oliwkami, kultowa Florencja, Piza z Krzywą Wieżą, urokliwa Lukka i średniowieczny Manhattan, czyli San Gimignano. Na zakończenie – smakowita Bolonia. W planie również degustacja win i lokalnych specjałów, a dla wygody wszystkie śniadania i obiadokolacje są już w cenie. Klasyka, która zachwyca – bez pośpiechu, z pełnią włoskich wrażeń.
dzień 1
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Genui. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Obiadokolacja (lub zimna płyta), nocleg.
dzień 2
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do RAPALLO, spacer po kurorcie z wielką przystanią i ładnym starym miastem. Następnie w programie rejs łodzią turystyczną (lub z Santa Margherita) do PORTOFINO, malowniczego miasteczka na przylądku Monte di Portofino, otoczone cyprysami i oliwkami. Przejazd do hotelu w Montecatini Terme. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
dzień 3
Śniadanie. Przejazd do FLORENCJI. Zwiedzanie stolicy Toskanii: wnętrze kościoła Santa Croce, spacer po Piazza del Duomo obok baptysterium ze słynnymi Drzwiami Raju, katedra Santa Maria del Fiore i wieża Giotta, Piazza della Signoria przy Palazzo Vecchio i Ponte Vecchio – Most Złotników ze sklepikami jubilerskimi. Czas wolny. Dla chętnych indywidualne zwiedzanie galerii Uffizi – najwspanialszej galerii malarstwa we Włoszech. Powrót do hotelu. Obiadokolacja, nocleg.
dzień 4
Śniadanie. Przejazd do PIZY. Zwiedzanie: Plac Cudów z dzwonnicą katedralną, czyli słynną Krzywą Wieżą (wejście indywidualnie), wnętrze katedry Santa Maria Assunta i baptysterium. Spacer przez plac Kawalerów do kościółka Santa Maria della Spina, położonego nad brzegiem Arno. Przejazd do LUKKI i spacer murami miejskimi. Zwiedzanie historycznego centrum: katedra San Martino ze słynnym wizerunkiem Volto Santo, plac Napoleona, średniowieczny kościół San Michele in Foro i romańska bazylika San Frediano z relikwiami patronki miasta, św. Zyty. Wizyta w starej fattorii produkującej wina. Kolacja połączona z degustacją produktów regionalnych, w tym toskańskich win, przystawek i ciasteczek cantuccini. W menu: wędliny, makaron z grzybami, 4 rodzaje wina oraz limoncello na dobre trawienie. Powrót do hotelu, nocleg.
dzień 5
Śniadanie. Przejazd do SIENY, jednego z najpiękniejszych średniowiecznych miast europejskich. Zwiedzanie: kościół św. Dominika z relikwiami św. Katarzyny Sieneńskiej, Campo – amfiteatralny plac w kształcie muszli, gdzie odbywają się słynne wyścigi konne Palio, katedra z rzeźbami Nicoli i Giovanniego Pisano, Donatella, Michała Anioła i freskami Pinturicchia. Spacer po Via di Città z patrycjuszowskimi domami i wspaniałymi pałacami. Przejazd do SAN GIMIGNANO, zwanego średniowiecznym Manhattanem, którego historyczne centrum zostało wpisane na listę UNESCO. Zwiedzanie: brukowany Piazza della Cisterna, Piazza del Duomo, następnie kościół kolegiacki z cyklami fresków autorstwa Bartolo di Frediego i Barna da Sieny. Spacer ulicą San Giovanni, gdzie znajdują się sklepiki z rzemiosłem artystycznym. Czas wolny. Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
dzień 6
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do BOLONII – stolicy regionu Emilia-Romania, miasta arkad i krużganków ze słynnym uniwersytetem, a także z odrębną sztuką kulinarną. Zwiedzanie zabytkowego centrum: Piazza Maggiore, Piazza del Nettuno z fontanną Neptuna i Palazzo Comunale ze średniowiecznym ratuszem, bazylika San Petronio oraz Archiginnasio – obecnie biblioteka miejska, gdzie były przeprowadzane pierwsze na świecie lekcje anatomii w mieszczącym się tutaj Uniwersytecie Bolońskim. Następnie Piazza di Ravegnata ze słynnymi Due Torri – krzywymi wieżami. Czas wolny. Przejazd do hotelu w okolicy Padwy. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
dzień 7
Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer na lotnisko w Wenecji. Przelot do Polski.
Kod oferty: GOATOSK
Cena początkowa: 4 399 zł /os.
Najniższa cena przed obniżką: 3 499 zł /os.
Najpiękniejsze miejsca Ligurii i Toskanii w jednym programie: eleganckie Rapallo, rejs do Portofino pachnącego oliwkami, kultowa Florencja, Piza z Krzywą Wieżą, urokliwa Lukka i średniowieczny Manhattan, czyli San Gimignano. Na zakończenie – smakowita Bolonia. W planie również degustacja win i lokalnych specjałów, a dla wygody wszystkie śniadania i obiadokolacje są już w cenie. Klasyka, która zachwyca – bez pośpiechu, z pełnią włoskich wrażeń.
dzień 1
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Genui. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Obiadokolacja (lub zimna płyta), nocleg.
dzień 2
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do RAPALLO, spacer po kurorcie z wielką przystanią i ładnym starym miastem. Następnie w programie rejs łodzią turystyczną (lub z Santa Margherita) do PORTOFINO, malowniczego miasteczka na przylądku Monte di Portofino, otoczone cyprysami i oliwkami. Przejazd do hotelu w Montecatini Terme. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
dzień 3
Śniadanie. Przejazd do FLORENCJI. Zwiedzanie stolicy Toskanii: wnętrze kościoła Santa Croce, spacer po Piazza del Duomo obok baptysterium ze słynnymi Drzwiami Raju, katedra Santa Maria del Fiore i wieża Giotta, Piazza della Signoria przy Palazzo Vecchio i Ponte Vecchio – Most Złotników ze sklepikami jubilerskimi. Czas wolny. Dla chętnych indywidualne zwiedzanie galerii Uffizi – najwspanialszej galerii malarstwa we Włoszech. Powrót do hotelu. Obiadokolacja, nocleg.
dzień 4
Śniadanie. Przejazd do PIZY. Zwiedzanie: Plac Cudów z dzwonnicą katedralną, czyli słynną Krzywą Wieżą (wejście indywidualnie), wnętrze katedry Santa Maria Assunta i baptysterium. Spacer przez plac Kawalerów do kościółka Santa Maria della Spina, położonego nad brzegiem Arno. Przejazd do LUKKI i spacer murami miejskimi. Zwiedzanie historycznego centrum: katedra San Martino ze słynnym wizerunkiem Volto Santo, plac Napoleona, średniowieczny kościół San Michele in Foro i romańska bazylika San Frediano z relikwiami patronki miasta, św. Zyty. Wizyta w starej fattorii produkującej wina. Kolacja połączona z degustacją produktów regionalnych, w tym toskańskich win, przystawek i ciasteczek cantuccini. W menu: wędliny, makaron z grzybami, 4 rodzaje wina oraz limoncello na dobre trawienie. Powrót do hotelu, nocleg.
dzień 5
Śniadanie. Przejazd do SIENY, jednego z najpiękniejszych średniowiecznych miast europejskich. Zwiedzanie: kościół św. Dominika z relikwiami św. Katarzyny Sieneńskiej, Campo – amfiteatralny plac w kształcie muszli, gdzie odbywają się słynne wyścigi konne Palio, katedra z rzeźbami Nicoli i Giovanniego Pisano, Donatella, Michała Anioła i freskami Pinturicchia. Spacer po Via di Città z patrycjuszowskimi domami i wspaniałymi pałacami. Przejazd do SAN GIMIGNANO, zwanego średniowiecznym Manhattanem, którego historyczne centrum zostało wpisane na listę UNESCO. Zwiedzanie: brukowany Piazza della Cisterna, Piazza del Duomo, następnie kościół kolegiacki z cyklami fresków autorstwa Bartolo di Frediego i Barna da Sieny. Spacer ulicą San Giovanni, gdzie znajdują się sklepiki z rzemiosłem artystycznym. Czas wolny. Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
dzień 6
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do BOLONII – stolicy regionu Emilia-Romania, miasta arkad i krużganków ze słynnym uniwersytetem, a także z odrębną sztuką kulinarną. Zwiedzanie zabytkowego centrum: Piazza Maggiore, Piazza del Nettuno z fontanną Neptuna i Palazzo Comunale ze średniowiecznym ratuszem, bazylika San Petronio oraz Archiginnasio – obecnie biblioteka miejska, gdzie były przeprowadzane pierwsze na świecie lekcje anatomii w mieszczącym się tutaj Uniwersytecie Bolońskim. Następnie Piazza di Ravegnata ze słynnymi Due Torri – krzywymi wieżami. Czas wolny. Przejazd do hotelu w okolicy Padwy. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
dzień 7
Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer na lotnisko w Wenecji. Przelot do Polski.
Kod oferty: GOATOSK