1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Bari, transfer do hotelu. Zakwaterowanie, czas wolny. Kolacja, nocleg.
2. dzień.
Śniadanie. Przejazd do centrum BARI – stolicy regionu Apulia. Zwiedzanie: bazylika San Nicola, gdzie pochowana jest Bona Sforza, katedra San Sabino. Spacer po starym mieście obok zamku Fryderyka II. Czas wolny. Wizyta u Pani Nunzii, mieszkanki Bari, która znana jest już w wielu krajach świata, z pokazu wyrobu makaronu typowego dla regionu: orecchiette, czyli małych uszu. Po pokazie obiad z głównym daniem na bazie pasty. Powrót do hotelu. Czas wolny. Nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Przejazd do ALBEROBELLO i zwiedzanie dzielnicy trulli, bajkowych domków o kamiennych stożkowych dachach. Czas wolny na pamiątkowe zdjęcia. Przejazd do urokliwego miasteczka LOCOROTONDO, uznawanego za perełkę tej części Italii, wpisanego na listę najpiękniejszych miasteczek we Włoszech. Na tych terenach wyrabia się także znane wino, noszące nazwę miejscowości. Spacer po najciekawszych miejscach miasteczka. Czas wolny. Przejazd do jednej z winnic w okolicy, zapoznanie z procesem wytwarzania wina, degustacja 4 rodzajów trunku. Powrót do hotelu. Kolacja, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Przejazd do MONOPOLI, miasteczka rybackiego z urokliwym historycznym centrum z białymi budynkami oraz z Porto Vecchio, nad którym góruje latarnia morska Faro Rosso. Spacer po miasteczku. Czas wolny. Przejazd do POLIGNANO A MARE – nadmorskiego kurortu na malowniczym skalnym klifie z wieloma jaskiniami. Można tu odpocząć od gwaru i zgiełku na kameralnych plażach ukrytych wśród skał. Czas wolny. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): kolacja w stylowej restauracji serwującej lokalne potrawy. Powrót do hotelu, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Przejazd do TRANI – portowego miasta Apulii z wąskimi i urokliwymi średniowiecznymi uliczkami. Miasto dynamicznie rozwijało się w średniowieczu. To właśnie stąd wyruszały krucjaty kościoła przeciwko niewiernym. Spacer po centrum starego miasta i porcie, zwiedzanie katedry Basilica di San Nicola Pellegrino z XII w. Przejście przez targowiska, gdzie sprzedawcy oferują świeże ryby i owoce morza. Możliwość skosztowania surowych owoców morza. Spacer kończy przejście obok Castello di Trani. Przejazd do BARLETTY – średniowiecznego miasteczka najbardziej znanego z twierdzy Svevo z X w., gdzie mieściły się w średniowieczu koszary dla rycerzy wyruszających na krucjaty do Ziemi Świętej. Zwiedzanie zamku. Pamiątkowe zdjęcia przy Kolosie z Barletty – największej atrakcji turystycznej miasta. Jest to posąg z brązu, przedstawiający jednego z cesarzy rzymskich o dotychczas nie ustalonej tożsamości. Posąg ma wysokość ponad 5 m i pochodzi z ok. VII w. Czas wolny. Przejazd do wytwórni oliwy. Zapoznanie się z procesem wytwarzania, degustacja. Powrót do hotelu. Kolacja, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Wycieczka do regionu Bazylikata. Przejazd nad Zatoką Tarencką do MATERY. Wizyta w zjawiskowym mieście, zawieszonym na skale głębokiego wąwozu. Zwiedzanie dzielnicy Sassi, dawnego centrum Matery. Degustacja produktów lokalnych (za dodatkową opłatą na miejscu). Czas wolny. Przejazd do ALTAMURA, zwiedzanie zabytkowej starówki i katedry Wniebowzięcia Matki Boskiej. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu) wizyta w starożytnej piekarni i degustacja słynnego chleba z Altamury oraz focacci i słodkich wyrobów. Powrót do hotelu. Kolacja, nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Czas wolny ma indywidualne zwiedzanie i zakupy. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu) wycieczka do ANDRII i zwiedzanie znanego, tajemniczego zamku Castel del Monte z XIII w., wpisanego na listę UNESCO. Czas wolny na zakup pamiątek i pamiątkowe zdjęcia. Powrót do hotelu, czas wolny. Kolacja, nocleg.
8. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer na lotnisko w Bari, przelot do Polski.
Na wycieczce przewidziane są atrakcje, z których można skorzystać za dodatkową opłatą:
Kod oferty: BRIWINT
1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Bari, transfer do hotelu. Zakwaterowanie, czas wolny. Kolacja, nocleg.
2. dzień.
Śniadanie. Przejazd do centrum BARI – stolicy regionu Apulia. Zwiedzanie: bazylika San Nicola, gdzie pochowana jest Bona Sforza, katedra San Sabino. Spacer po starym mieście obok zamku Fryderyka II. Czas wolny. Wizyta u Pani Nunzii, mieszkanki Bari, która znana jest już w wielu krajach świata, z pokazu wyrobu makaronu typowego dla regionu: orecchiette, czyli małych uszu. Po pokazie obiad z głównym daniem na bazie pasty. Powrót do hotelu. Czas wolny. Nocleg.
3. dzień.
Śniadanie. Przejazd do ALBEROBELLO i zwiedzanie dzielnicy trulli, bajkowych domków o kamiennych stożkowych dachach. Czas wolny na pamiątkowe zdjęcia. Przejazd do urokliwego miasteczka LOCOROTONDO, uznawanego za perełkę tej części Italii, wpisanego na listę najpiękniejszych miasteczek we Włoszech. Na tych terenach wyrabia się także znane wino, noszące nazwę miejscowości. Spacer po najciekawszych miejscach miasteczka. Czas wolny. Przejazd do jednej z winnic w okolicy, zapoznanie z procesem wytwarzania wina, degustacja 4 rodzajów trunku. Powrót do hotelu. Kolacja, nocleg.
4. dzień.
Śniadanie. Przejazd do MONOPOLI, miasteczka rybackiego z urokliwym historycznym centrum z białymi budynkami oraz z Porto Vecchio, nad którym góruje latarnia morska Faro Rosso. Spacer po miasteczku. Czas wolny. Przejazd do POLIGNANO A MARE – nadmorskiego kurortu na malowniczym skalnym klifie z wieloma jaskiniami. Można tu odpocząć od gwaru i zgiełku na kameralnych plażach ukrytych wśród skał. Czas wolny. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): kolacja w stylowej restauracji serwującej lokalne potrawy. Powrót do hotelu, nocleg.
5. dzień.
Śniadanie. Przejazd do TRANI – portowego miasta Apulii z wąskimi i urokliwymi średniowiecznymi uliczkami. Miasto dynamicznie rozwijało się w średniowieczu. To właśnie stąd wyruszały krucjaty kościoła przeciwko niewiernym. Spacer po centrum starego miasta i porcie, zwiedzanie katedry Basilica di San Nicola Pellegrino z XII w. Przejście przez targowiska, gdzie sprzedawcy oferują świeże ryby i owoce morza. Możliwość skosztowania surowych owoców morza. Spacer kończy przejście obok Castello di Trani. Przejazd do BARLETTY – średniowiecznego miasteczka najbardziej znanego z twierdzy Svevo z X w., gdzie mieściły się w średniowieczu koszary dla rycerzy wyruszających na krucjaty do Ziemi Świętej. Zwiedzanie zamku. Pamiątkowe zdjęcia przy Kolosie z Barletty – największej atrakcji turystycznej miasta. Jest to posąg z brązu, przedstawiający jednego z cesarzy rzymskich o dotychczas nie ustalonej tożsamości. Posąg ma wysokość ponad 5 m i pochodzi z ok. VII w. Czas wolny. Przejazd do wytwórni oliwy. Zapoznanie się z procesem wytwarzania, degustacja. Powrót do hotelu. Kolacja, nocleg.
6. dzień.
Śniadanie. Wycieczka do regionu Bazylikata. Przejazd nad Zatoką Tarencką do MATERY. Wizyta w zjawiskowym mieście, zawieszonym na skale głębokiego wąwozu. Zwiedzanie dzielnicy Sassi, dawnego centrum Matery. Degustacja produktów lokalnych (za dodatkową opłatą na miejscu). Czas wolny. Przejazd do ALTAMURA, zwiedzanie zabytkowej starówki i katedry Wniebowzięcia Matki Boskiej. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu) wizyta w starożytnej piekarni i degustacja słynnego chleba z Altamury oraz focacci i słodkich wyrobów. Powrót do hotelu. Kolacja, nocleg.
7. dzień.
Śniadanie. Czas wolny ma indywidualne zwiedzanie i zakupy. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu) wycieczka do ANDRII i zwiedzanie znanego, tajemniczego zamku Castel del Monte z XIII w., wpisanego na listę UNESCO. Czas wolny na zakup pamiątek i pamiątkowe zdjęcia. Powrót do hotelu, czas wolny. Kolacja, nocleg.
8. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer na lotnisko w Bari, przelot do Polski.
Na wycieczce przewidziane są atrakcje, z których można skorzystać za dodatkową opłatą:
Kod oferty: BRIWINT