Relaks na wyjątkowo pięknych plażach z jasnym piaskiem w towarzystwie tropikalnej roślinności, historyczne plantacje kawy i kakao, spektakularne wodospady oraz wiele więcej! Brzmi kusząco? Wybierz egzotyczny raj na ziemi i daj się rozpieścić malowniczymi widokami – niezapomniany urlop na Wyspach Świętego Tomasza i Książęcej czeka właśnie na Ciebie! Odkryj Ilhéu das Rolas – nieskalaną obecnością ludzi, niewielką wyspę położoną na równiku, pozwól się oczarować Pico Cão Grande – wulkanicznej iglicy będącej symbolem wyspy oraz poznaj São Tomé – czarującą stolicę. Posmakuj lokalnych przysmaków – aromatyczna kawa z jednej z najstarszych plantacji to gratka dla prawdziwych kawoszy, a czekolada z tutejszych kakaowców oczaruje głębią smaku nawet największych koneserów. Wybierz się na fascynującą przygodę i daj się zachwycić!
dzień 1
Zbiórka uczestników na lotnisku. Wylot do Lizbony. Transfer do hotelu, zakwaterowanie i nocleg.
dzień 2
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer na lotnisko. Przelot do SÃO TOMÉ na Wyspie Świętego Tomasza – stolicy i największego miasta Wysp Świętego Tomasza i Książęcej w Zatoce Gwinejskiej. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie. Kolacja i nocleg.
dzień 3
Śniadanie. Przejazd w kierunku centrum wyspy, miejsca powstania jednej z najstarszych plantacji kawy. Wizyta w ROÇA MONTE CAFÉ – jedynej plantacji kawy Arabica w São Tomé. Poznanie metod produkcji i degustacja organicznej kawy z regionalnych odmian kawowców. Następnie wizyta przy WODOSPADZIE SÂO NICOLAU oraz w ogrodzie botanicznym – po drodze można zobaczyć miejsce, w którym urodził się Almada Negreiros, portugalski artysta. Obiad w Casa Museu Almada Negreiros, restauracji upamiętniającej sztukę i kulturę związane z artystą. Powrót do hotelu. Czas wolny, nocleg.
dzień 4
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd na południe wyspy na plantację ROÇA ÁGUA-IZÉ, miejsca, gdzie rozpoczęła się uprawa kakaowca. Następnie przystanek w BOCA DO INFERNO (Usta Piekieł), gdzie woda morska w połączeniu z wyjątkowymi formacjami skalnymi za pomocą siły fal rozbijających się o ląd tworzy naturalny gejzer. Wizyta na odosobnionej i malowniczej PLAŻY SETE ONDAS (Siedmiu Fal), położonej wśród bujnych lasów tropikalnych. Okazja do kąpieli. Przejazd do punktu widokowego ze zjawiskową panoramą na PICO CÃO GRANDE (663 m n. p. m.) – pojedynczej, wulkanicznej iglicy i symbolu wyspy. Następnie wizyta przy WODOSPADZIE PRAIA PESQUEIRA. Przejazd na plantację kawy ROÇA DE SÃO JOÃO ANGOLARES, przepięknie położoną wśród dziewiczej dżungli. Lekki obiad degustacyjny u znanego i cenionego szefa kuchni. W drodze do hotelu na południu wyspy, przystanek na klimatycznej i kameralnej PLAŻY MICONDO otoczonej tropikalną roślinnością. Okazja do kąpieli. Przejazd do hotelu na południowym wybrzeżu. Zakwaterowanie w eco lodżach, kolacja i nocleg.
dzień 5
Śniadanie. Przejazd do portu w Porto Alegre. Rejs łodzią na malutką wyspę ILHÉU DAS ROLAS, przez którą przechodzi linia równika, a dokładny punkt wyznacza pomnik. Wysepka to prawdziwy raj na ziemi – krystalicznie czysta woda oraz soczyście zielona roślinność, a także brak dróg i środków transportu sprawiają, że można poczuć się jak w mistycznej krainie. Czas wolny na plażowanie. Obiad. Rejs powrotny do Porto Alegre. Powrót do hotelu, kolacja i nocleg.
dzień 6
Śniadanie. Czas wolny na plażowanie. Kolacja i nocleg.
dzień 7
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Powrót do stolicy wyspy – SÃO TOMÉ. Zwiedzanie: Muzeum São Sebastião, pomnik Vasco da Gamy, Plac Niepodległości, pomnik Odkrywców, przejście przez rynek oraz wizyta w fabryce czekolady. Poznanie procesu produkcji jednej z najlepszych czekolad na świecie oraz degustacja. Obiad. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie i nocleg.
dzień 8
Śniadanie. Przejazd na północną część wyspy do ROÇA AGOSTINHO NETO, największej plantacji kakao w czasach kolonialnych. Była to jedna z najbardziej imponujących struktur rolniczych w kraju. Do dzisiaj zachowały się tu zabudowania mieszkalne, rezydencja dawnych właścicieli i szpital. Następnie przejazd do zatoki LAGOA AZUL (Błękitna Laguna) z niezwykle turkusową wodą, położonej na terenie Parku Narodowego Obô de São Tomé, którego teren obejmuje górzyste pasma, gęste tropikalne lasy, namorzyny oraz wybrzeża. Przystanek w klimatycznym miasteczku NEVES oraz na plantacji ROÇA DIOGO VAZ. Obiad. W drodze powrotnej do hotelu przejazd malowniczą drogą prowadzącą do tunelu Santa Catarina. Nocleg.
dzień 9
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Czas wolny. Transfer na lotnisko i wylot do Polski.
dzień 10
Przylot do Polski.
Kod oferty: TMSTOME
Relaks na wyjątkowo pięknych plażach z jasnym piaskiem w towarzystwie tropikalnej roślinności, historyczne plantacje kawy i kakao, spektakularne wodospady oraz wiele więcej! Brzmi kusząco? Wybierz egzotyczny raj na ziemi i daj się rozpieścić malowniczymi widokami – niezapomniany urlop na Wyspach Świętego Tomasza i Książęcej czeka właśnie na Ciebie! Odkryj Ilhéu das Rolas – nieskalaną obecnością ludzi, niewielką wyspę położoną na równiku, pozwól się oczarować Pico Cão Grande – wulkanicznej iglicy będącej symbolem wyspy oraz poznaj São Tomé – czarującą stolicę. Posmakuj lokalnych przysmaków – aromatyczna kawa z jednej z najstarszych plantacji to gratka dla prawdziwych kawoszy, a czekolada z tutejszych kakaowców oczaruje głębią smaku nawet największych koneserów. Wybierz się na fascynującą przygodę i daj się zachwycić!
dzień 1
Zbiórka uczestników na lotnisku. Wylot do Lizbony. Transfer do hotelu, zakwaterowanie i nocleg.
dzień 2
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer na lotnisko. Przelot do SÃO TOMÉ na Wyspie Świętego Tomasza – stolicy i największego miasta Wysp Świętego Tomasza i Książęcej w Zatoce Gwinejskiej. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie. Kolacja i nocleg.
dzień 3
Śniadanie. Przejazd w kierunku centrum wyspy, miejsca powstania jednej z najstarszych plantacji kawy. Wizyta w ROÇA MONTE CAFÉ – jedynej plantacji kawy Arabica w São Tomé. Poznanie metod produkcji i degustacja organicznej kawy z regionalnych odmian kawowców. Następnie wizyta przy WODOSPADZIE SÂO NICOLAU oraz w ogrodzie botanicznym – po drodze można zobaczyć miejsce, w którym urodził się Almada Negreiros, portugalski artysta. Obiad w Casa Museu Almada Negreiros, restauracji upamiętniającej sztukę i kulturę związane z artystą. Powrót do hotelu. Czas wolny, nocleg.
dzień 4
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd na południe wyspy na plantację ROÇA ÁGUA-IZÉ, miejsca, gdzie rozpoczęła się uprawa kakaowca. Następnie przystanek w BOCA DO INFERNO (Usta Piekieł), gdzie woda morska w połączeniu z wyjątkowymi formacjami skalnymi za pomocą siły fal rozbijających się o ląd tworzy naturalny gejzer. Wizyta na odosobnionej i malowniczej PLAŻY SETE ONDAS (Siedmiu Fal), położonej wśród bujnych lasów tropikalnych. Okazja do kąpieli. Przejazd do punktu widokowego ze zjawiskową panoramą na PICO CÃO GRANDE (663 m n. p. m.) – pojedynczej, wulkanicznej iglicy i symbolu wyspy. Następnie wizyta przy WODOSPADZIE PRAIA PESQUEIRA. Przejazd na plantację kawy ROÇA DE SÃO JOÃO ANGOLARES, przepięknie położoną wśród dziewiczej dżungli. Lekki obiad degustacyjny u znanego i cenionego szefa kuchni. W drodze do hotelu na południu wyspy, przystanek na klimatycznej i kameralnej PLAŻY MICONDO otoczonej tropikalną roślinnością. Okazja do kąpieli. Przejazd do hotelu na południowym wybrzeżu. Zakwaterowanie w eco lodżach, kolacja i nocleg.
dzień 5
Śniadanie. Przejazd do portu w Porto Alegre. Rejs łodzią na malutką wyspę ILHÉU DAS ROLAS, przez którą przechodzi linia równika, a dokładny punkt wyznacza pomnik. Wysepka to prawdziwy raj na ziemi – krystalicznie czysta woda oraz soczyście zielona roślinność, a także brak dróg i środków transportu sprawiają, że można poczuć się jak w mistycznej krainie. Czas wolny na plażowanie. Obiad. Rejs powrotny do Porto Alegre. Powrót do hotelu, kolacja i nocleg.
dzień 6
Śniadanie. Czas wolny na plażowanie. Kolacja i nocleg.
dzień 7
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Powrót do stolicy wyspy – SÃO TOMÉ. Zwiedzanie: Muzeum São Sebastião, pomnik Vasco da Gamy, Plac Niepodległości, pomnik Odkrywców, przejście przez rynek oraz wizyta w fabryce czekolady. Poznanie procesu produkcji jednej z najlepszych czekolad na świecie oraz degustacja. Obiad. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie i nocleg.
dzień 8
Śniadanie. Przejazd na północną część wyspy do ROÇA AGOSTINHO NETO, największej plantacji kakao w czasach kolonialnych. Była to jedna z najbardziej imponujących struktur rolniczych w kraju. Do dzisiaj zachowały się tu zabudowania mieszkalne, rezydencja dawnych właścicieli i szpital. Następnie przejazd do zatoki LAGOA AZUL (Błękitna Laguna) z niezwykle turkusową wodą, położonej na terenie Parku Narodowego Obô de São Tomé, którego teren obejmuje górzyste pasma, gęste tropikalne lasy, namorzyny oraz wybrzeża. Przystanek w klimatycznym miasteczku NEVES oraz na plantacji ROÇA DIOGO VAZ. Obiad. W drodze powrotnej do hotelu przejazd malowniczą drogą prowadzącą do tunelu Santa Catarina. Nocleg.
dzień 9
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Czas wolny. Transfer na lotnisko i wylot do Polski.
dzień 10
Przylot do Polski.
Kod oferty: TMSTOME