23-05-2025
Tym razem drużyna ITAKI za swój cel podróży obrała Gruzję – piękną i hipnotyzującą krainę. Nasz wyjazd był połączeniem odkryć kulinarnych oraz nauki o historii i zwyczajach mieszkańców Kaukazu. Uczestniczyliśmy w znanych na całym świecie gruzińskich suprach, odwiedziliśmy Monastyr św. Jerzego w Bodbe, Mcchetę czyli pierwszą stolicę Gruzji, przechadzaliśmy się uliczkami Kutaisi oraz Tbilisi przepięknej stolicy na rzeką Kurą. Degustowaliśmy wino, napój obecny w domu każdego szanującego się Gruzina, lepiliśmy chinkali – symbol gruzińskiej kuchni i wypiekaliśmy chleb w piecu tandoor. Następnie nadszedł moment zachwytu nad imponującymi formacjami skalnymi czy podziemnymi rzekami Jaskini Prometeusza. Na koniec dotarliśmy także do Uplisciche – starożytnego skalnego miasta we wschodniej Gruzji. Nie zabrakło również czasu na wizytację 8 hoteli z oferty ITAKI w kosmopolitycznym Batumi i jego okolicach.
Gruzja urzeka…
…. majestatem i różnorodnością krajobrazów, począwszy od bujnych miejskich ogrodów botanicznych, przez zieleń wzgórz i pagórków, rwące rzeki, skalne miasta, jaskinie, stepy przy granicy z Azerbejdżanem, setki malowniczo położonych cerkwi i monastyrów, wieżowce, kasyna, bulwary i nadmorskie promenady w Batumi – stolicy regionu Adżaria, z którego pochodzi słynne adżarskie chaczapuri. A nad tym wszystkim czuwają i królują ośnieżone szczyty Wielkiego Kaukazu.
Gruzja zaskakuje…
…. smakami kuchni oraz gościnnością mieszkańców. Gruzini są narodem dumnym i niezwykle walecznym. Mają jednocześnie bardzo otwarte serca, są niezwykle pomocni, a silne więzy rodzinne są dla nich powodem do chluby i dumy. Czuje się to każdym zmysłem podczas supry – tradycyjnej gruzińskiej kolacji. Jest to czas podtrzymywania relacji i rozpieszczania każdego milimetra podniebienia. To właśnie sprawia, że ta wyjątkowa kraina Kaukazu tak przyciąga i tak elektryzuje. Będąc w Gruzji choćby raz, chce się do niej wracać, bo po prostu warto – tu można poczuć się jak w domu!
Koniecznie spróbuj!
Będąc w Batumi, musisz skosztować charakterystycznego dla tego regionu adżarskiego chaczapuri. Nie zapomnij również o tkemali – sosie śliwkowym, który w połączeniu z wołowiną lub wieprzowiną smakuje wyśmienicie. A na deser? Czurczcheli – gruziński przysmak produkowany z orzechów włoskich i zagęszczonego soku z winogron.
Warto odwiedzić:
Czy wiesz, że?
Już w IV wieku Gruzja jako drugi kraj świata przyjęła chrześcijaństwo.
Katie Melua, znana i popularna piosenkarka, pochodzi z Gruzji.
TOP 3 hotele:
Komu najbardziej polecam?
Gruzja zachwyca – to pewne! Ja polecam ją fanom historii, pasjonatom kulinarnych podróży, miłośnikom miejskich rozrywek, wielbicielom wędrówek i przede wszystkim każdemu, kto chce otworzyć serce na drugiego człowieka, co może być początkiem pięknych polsko-gruzińskich przyjaźni.
Kinga Cywoniuk
ITAKA Kielce, Pasaż Świętokrzyski
23-05-2025
Tym razem drużyna ITAKI za swój cel podróży obrała Gruzję – piękną i hipnotyzującą krainę. Nasz wyjazd był połączeniem odkryć kulinarnych oraz nauki o historii i zwyczajach mieszkańców Kaukazu. Uczestniczyliśmy w znanych na całym świecie gruzińskich suprach, odwiedziliśmy Monastyr św. Jerzego w Bodbe, Mcchetę czyli pierwszą stolicę Gruzji, przechadzaliśmy się uliczkami Kutaisi oraz Tbilisi przepięknej stolicy na rzeką Kurą. Degustowaliśmy wino, napój obecny w domu każdego szanującego się Gruzina, lepiliśmy chinkali – symbol gruzińskiej kuchni i wypiekaliśmy chleb w piecu tandoor. Następnie nadszedł moment zachwytu nad imponującymi formacjami skalnymi czy podziemnymi rzekami Jaskini Prometeusza. Na koniec dotarliśmy także do Uplisciche – starożytnego skalnego miasta we wschodniej Gruzji. Nie zabrakło również czasu na wizytację 8 hoteli z oferty ITAKI w kosmopolitycznym Batumi i jego okolicach.
Gruzja urzeka…
…. majestatem i różnorodnością krajobrazów, począwszy od bujnych miejskich ogrodów botanicznych, przez zieleń wzgórz i pagórków, rwące rzeki, skalne miasta, jaskinie, stepy przy granicy z Azerbejdżanem, setki malowniczo położonych cerkwi i monastyrów, wieżowce, kasyna, bulwary i nadmorskie promenady w Batumi – stolicy regionu Adżaria, z którego pochodzi słynne adżarskie chaczapuri. A nad tym wszystkim czuwają i królują ośnieżone szczyty Wielkiego Kaukazu.
Gruzja zaskakuje…
…. smakami kuchni oraz gościnnością mieszkańców. Gruzini są narodem dumnym i niezwykle walecznym. Mają jednocześnie bardzo otwarte serca, są niezwykle pomocni, a silne więzy rodzinne są dla nich powodem do chluby i dumy. Czuje się to każdym zmysłem podczas supry – tradycyjnej gruzińskiej kolacji. Jest to czas podtrzymywania relacji i rozpieszczania każdego milimetra podniebienia. To właśnie sprawia, że ta wyjątkowa kraina Kaukazu tak przyciąga i tak elektryzuje. Będąc w Gruzji choćby raz, chce się do niej wracać, bo po prostu warto – tu można poczuć się jak w domu!
Koniecznie spróbuj!
Będąc w Batumi, musisz skosztować charakterystycznego dla tego regionu adżarskiego chaczapuri. Nie zapomnij również o tkemali – sosie śliwkowym, który w połączeniu z wołowiną lub wieprzowiną smakuje wyśmienicie. A na deser? Czurczcheli – gruziński przysmak produkowany z orzechów włoskich i zagęszczonego soku z winogron.
Warto odwiedzić:
Czy wiesz, że?
Już w IV wieku Gruzja jako drugi kraj świata przyjęła chrześcijaństwo.
Katie Melua, znana i popularna piosenkarka, pochodzi z Gruzji.
TOP 3 hotele:
Komu najbardziej polecam?
Gruzja zachwyca – to pewne! Ja polecam ją fanom historii, pasjonatom kulinarnych podróży, miłośnikom miejskich rozrywek, wielbicielom wędrówek i przede wszystkim każdemu, kto chce otworzyć serce na drugiego człowieka, co może być początkiem pięknych polsko-gruzińskich przyjaźni.
Kinga Cywoniuk
ITAKA Kielce, Pasaż Świętokrzyski