phone mobile mobile pin heart heart user user Biuro Podróży ITAKA Flag of Belarus airplane
>Destinations>

China

In brief

  • słynny Mur Chiński widziany nawet z kosmosu
  • kolorowe pałace z czasów dynastii Ming, Qing i Tang
  • kulinarne przysmaki jedzone pałeczkami  i rytuał parzenia herbaty
  • pola ryżowe i ośnieżone szczyty gór
  • Pekin ze słynnym Tiananmen i Zakazanym Miastem
  • Shaolin - kolebka sztuk walki

See offer

Chiny to fascynująca mieszanka tradycji i nowoczesności. Państwo Środka zachwyca wspaniałymi zabytkami z listy UNESCO, długą historia odmierzaną kolejnymi dynastiami, baśniowymi krajobrazami, ciekawymi zwyczajami i rozmachem metropolii.

Stolicą Chin od 800 lat jest Pekin ze słynnym placem Tiananmen i Zakazanym Miastem. Ale nazwanie Pekinu tylko stolicą Chin byłoby niedopowiedzeniem - Pekin to mikrokosmos całego kraju i obecnie jedno z najszybciej rozwijających się miast świata. Innymi wielkimi metropoliami są: Hongkong, gdzie do tej pory w budownictwie przestrzega się zasad feng shui i Szanghaj - największe miasto Chin, położone w delcie rzeki Jangcy i najbardziej kosmopolityczne ze wszystkich chińskich miast. Na liście miejsc wartych odwiedzenia nie może również zabraknąć Muru Chińskiego - symbolu Chin, widocznego nawet z Księżyca, spotkania oko w oko z 8 tysiącami wojowników Terakotowej Armii z Xi’an i spaceru po słynnych ogrodach Suzhou.

Informujemy o konieczności załatwienia formalności wizowych przed wylotem do Chin (nie dotyczy wycieczki PVGBALL – Z Szanghaju do raju, HKGWIET i HKGWIEL – Tam gdzie żyły smoki: Hongkong i Wietnam.)
B. P. ITAKA oferuje pośrednictwo w uzyskaniu wizy do Chin. Opłata za wizę turystyczną oraz pośrednictwo w jej uzyskaniu wynosi 550 PLN/os.

Dokumentami niezbędnymi do uzyskania wizy są:

  1. odpowiedni wniosek wizowy wypełniony on-line (zgodnie z załączoną instrukcją) i wydrukowany. Link do strony poniżej:
    http://bio.visaforchina.org/WAW2_EN/COVA/
    Szczegółowa instrukcja wypełnienia wniosku jest dostępna pod linkiem:
    INSTRUKCJA WYPEŁNIENIA WNIOSKU

    Podpis osoby wypełniającej wniosek musi być zgodny z podpisem w paszporcie.
    • Osoba, która wypełnia wniosek w swoim imieniu, składa podpis na pierwszej stronie ze zdjęciem (pod deklaracją) oraz w punkcie 9.1A wniosku. W tym przypadku podpis osoby wypełniającej wniosek musi być zgodny z podpisem w paszporcie. 
    • W przypadku wypełnienia wniosku w imieniu innej osoby (np. osoby nieletniej, poniżej 18. roku życia) przez rodzica/opiekuna – osoba wypełniająca wniosek podpisuje się na pierwszej stronie ze zdjęciem (pod deklaracją) oraz w punkcie 9.1A i 9.2E, a także uzupełnia we wniosku punkty 9.2A, 9.2B, 9.2C, 9.2D, które powinny zawierać dane rodzica/opiekuna.
    Wzór wypełnienia wniosku, w którym zostały zaznaczone miejsca przeznaczone na podpis.

  2. do każdego wniosku wizowego należy dołączyć potwierdzenie rezerwacji wystawione przez B. P. ITAKA – należy załączyć tylko pierwszą stronę dokumentu, zawierającą dane uczestników i informacje dot. wybranej imprezy (jeden wniosek wizowy = jedno potwierdzenie rezerwacji);
  3. dwa aktualne zdjęcia – biometryczne, na białym tle, bez okularów. Wymagany format zdjęcia to jpg. Zdjęcie nie może być mniejsze niż 40 kb. Dodatkowo oryginał zdjęcia (2 sztuki) należy dołączyć do kompletu dokumentów – prosimy o nieprzyklejanie go do wniosku. UWAGA! Zdjęcie dołączone do wniosku w aplikacji musi być identyczne jak to, które dołączono do dokumentów;
  4. kopie pierwszej strony paszportu (strony ze zdjęciem) – każdy uczestnik powinien mieć swoją kopię dokumentu wydrukowaną na osobnej kartce A4;
  5. paszport, który powinien być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu do kraju oraz musi posiadać co najmniej 3 wolne strony (obok siebie). 

Powyższe dokumenty należy dostarczyć najpóźniej na 20 dni przed wylotem do Chin (obowiązuje data dostarczenia do biura). Dokumenty można przesłać za pośrednictwem poczty kurierskiej lub dostarczyć osobiście do salonu: 

Biuro Podróży ITAKA
ul. Mokotowska 65
00-533 Warszawa

tel: 22 448 68 75
Z dopiskiem: WIZY

WAŻNE! Przed wysyłką paszportów do Działu Wiz, należy obowiązkowo przekazać dane paszportowe sprzedawcy w celu uzupełnienia ich na rezerwacji. Brak kompletnych danych na rezerwacji może skutkować trudnością w realizacji usług w Chinach (dot. przejazdów koleją, przelotów wewnętrznych). Dział Wiz po przekazaniu paszportów do Ambasady nie ma możliwości uzupełnienia ich na rezerwacji.

Ważne informacje przydatne w trakcie wypełniania wniosku online:

  • Nie ma możliwości edycji wypełnionego do końca wniosku. Jeśli w trakcie wypełniania wniosku pojawią się jakiekolwiek wątpliwości, można go zapisać, klikając przycisk „SAVE” i ponownie edytować, a następnie uzupełnić maksymalnie do strony nr 8. Do zapisanego wniosku można wrócić i edytować ponownie maksymalnie przez 90 dni.
  • Nazwy miast, ulic, uczelni, miejsc pracy, zawodów należy wpisać w języku polskim (np. Warszawa, nie: Warsaw).
  • Nazwiska dwuczłonowe należy zapisać bez myślnika (np. Kowalski Nowak, nie: Kowalski-Nowak).

Paszporty i wizy przekazane zostaną Państwu w dniu wylotu na lotnisku przez naszego przedstawiciela przy stanowisku Itaki. Prosimy o zwrócenie szczególnej uwagi na terminowość dostarczenia dokumentów potrzebnych do wyrobienia wizy, gdyż zbyt późne dostarczenie dokumentów może spowodować odmowę przyznania wizy lub dodatkową opłatę za jej wyrobienie w trybie ekspresowym.
Zgodnie z procedurą przedstawioną przez konsula Chin, aby uzyskać wizę, należy udać się z osobistą wizytą do ambasady. Klienci posiadający usługę pośrednictwa wizowego B.P. ITAKA zwolnieni są z tego obowiązku.
B.P. ITAKA nie pośredniczy w wyrabianiu wiz dla obcokrajowców.
Przed kontrolą paszportową po przylocie do Chin wymagane jest zeskanowanie odcisków palców.
Po wyjściu z samolotu należy podejść do automatów, które komunikują się głosowo i tekstowo po angielsku.

Procedura jest następująca:

  1. Wykonać skan paszportu – strona ze zdjęciem;
  2. Przyłożyć lewą dłoń – 4 palce, następnie prawą dłoń – 4 palce;
  3. Równocześnie przyłożyć oba kciuki;
  4. Po poprawnym zeskanowaniu automat drukuje potwierdzenie z napisem "OK" – wtedy można udać się do kontroli paszportowej.


Zawsze aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie https://www.gov.pl/web/dyplomacja/informacje-dla-podrozujacych po wybraniu miejsca docelowego podróży. 

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter