Grecja to synonim antycznych ruin, przepysznego jedzenia, turkusowej wody i przepięknych widoków. Aby zachować na dłużej wspomnienia z wymarzonych wakacji, możesz kupić coś, co będzie Ci przypominać ten czas. Zastanawiasz się, co warto przywieźć z Grecji, kiedy wybór na kolorowych straganach i w lokalnych sklepikach jest ogromny? Poznaj listę najciekawszych pamiątek z Grecji i zapisz ją sobie na później. Dzięki temu w trakcie urlopu nie będziesz zastanawiać się długo i nie wrócisz wyłącznie z siatką pełną magnesów.
Spis treści:
- Produkty spożywcze z Grecji
- Greckie oliwki — jakie oliwki kupować
- Grecka oliwa z oliwek
- Grecki miód
- Greckie sery
- Greckie słodycze
- Grecka kawa i briki
- Grecki alkohol
- Gąbki morskie
- Wyroby z drewna oliwnego
- Mydełka na bazie oliwy i greckie kosmetyki
- Kubek pitagorasa
- Backgammon — lokalna gra tavli
- Pamiątki z Grecji – podsumowanie
Produkty spożywcze z Grecji
Greckie potrawy są świeże, aromatyczne i przepyszne. Z wyprawy warto przywieźć te produkty spożywcze, które od wieków stanowią kluczowy składnik lokalnej kuchni. Jeśli zdecydujesz się na ich zakup, masz szansę, aby w domowych warunkach odtworzyć dania, które jadł_ś na urlopie i jeszcze przez moment poczuć wakacyjny klimat.
Greckie oliwki — jakie oliwki kupować?
Greckie oliwki stanowią doskonałą bazę potraw, ale smakują wyśmienicie także jako przekąska. Zarówno zielone jak i czarne są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pełne wartości odżywczych. Jakie oliwki wybrać?
- Greckie oliwki kalamata (kalamon) – to jedne z najpopularniejszych oliwek dostępnych w prawie każdym sklepie. Mają charakterystyczny ciemnofioletowy kolor, spiczasty kształt oraz bogaty, wyrazisty smak, w którym dominują słodkie nuty i lekko kwaskowy posmak.
- Oliwki chalkidiki – nazwę przyjęły, od miejsca, z którego pochodzą. Najczęściej spotykane są zielone. Mają mięsistą strukturę i owalny kształt. Z uwagi na sposób uprawiania, ta odmiana nabrała pikantnego i lekko gorzkiego smaku z nutą owocowego aromatu.
- Oliwki koroneiki – pochodzące głównie z Krety i Peloponezu. Charakteryzują się trawiastym, owocowym smakiem, z nutą zielonych migdałów. Są szczególnie cenione z uwagi na wysoką zawartość oliwy, którą się z nich wytłacza. Owoce są mniejsze, ale wyjątkowo smaczne.

Jeśli nadal zastanawiasz się jakie oliwki wybrać, zachęcam Cię do wizyty w czasie wakacji na farmie oliwek. Tam nie tylko dowiesz się, jak przebiega uprawa i jak tworzona jest oliwa, ale przede wszystkim będziesz mieć okazję skosztować i wybrać te, które najbardziej Ci odpowiadają. A wybór jest ogromny, ponieważ lokalni sprzedawcy oferują warianty w oliwie, occie, czy z dodatkami takimi jak cytryna, migdały, papryka czy chilli.
Grecka oliwa z oliwek
Grecka oliwa z oliwek jest ceniona na całym świecie. Nie bez powodu. Stanowi ona podstawę kuchni greckiej i to właśnie dzięki niej większość dań zawdzięcza swój niezwykły smak. Grecy używają jej praktycznie do wszystkiego. Do mięsa, sałatek, przekąsek, a nawet smażą na niej frytki. Oliwa jest także używana w przemyśle kosmetycznym jako baza do peelingu, maseczki do twarzy lub włosów.
Na lokalnych straganach spotkasz się z oliwą z oliwek sprzedawaną w plastikowych butelkach po napojach. Decydując się na zakup, możesz mieć pewność, że wspierasz lokalnych mieszkańców. Pamiętaj jednak, że przechowywanie oliwy w nieoryginalnym opakowaniu powoduje uwalnianie szkodliwych substancji, ponieważ tłuszcze wchodzą w reakcję z plastikiem. Ponadto produkt powinien być chroniony przed działaniem promieni słonecznych, żeby nie stracić swoich wartości odżywczych, smaku czy aromatu. Najlepszym materiałem do przechowywania oliwy są butelki z ciemnego szkła lub pojemniki ze stali nierdzewnej. Jeśli więc zdecydujesz się na zakup, rozważ przelanie produktu po powrocie do domu.

Jeśli zależy Ci na estetyce, wybierz oliwę w bardziej gustownym opakowaniu, np. w puszce lub butelce. Wybór jest ogromny, ponieważ oliwę znajdziesz zarówno w małych opakowaniach 0,25 l, jak i w takich o pojemności 2 l.
Grecki miód
To kolejny przysmak, który warto wpisać na listę pamiątek wartych kupienia w Grecji. Tradycja wytwarzania miodu jest praktykowana od stuleci. Nawet w starożytności wykorzystywano go do słodzenia posiłków i deserów.
Grecy podchodzą do tematu z wielką pasją i najwyższą starannością. Dlaczego lokalny miód jest taki smaczny? Wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza on tutejszej roślinności oraz sprzyjającym warunkom klimatycznym.

W lokalnych sklepach jest jego wiele odmian i smaków, których w Polsce nie znajdziesz (jak chociażby tymiankowy czy niezwykle pachnący – wrzosowy). Pamiętaj, że kupując u lokalnych sprzedawców, zawsze masz możliwość degustacji. Jeśli będziesz mieć okazję, spróbuj miodu kasztanowego, eukaliptusowego, sosnowego, rumiankowego lub pomarańczowego. Gwarantuję, że każdy zaskoczy Cię wyjątkowym, niespotykanym smakiem.
Greckie sery
Grecja słynie z pysznych, aromatycznych serów i jest rekordzistą w spożyciu fety. Jednak kraj ten ma do zaoferowania wiele innych, wyjątkowo smacznych odmian. Podobnie jak z oliwkami i miodem, przed zakupem masz okazję do degustacji, aby móc wybrać ten idealny, który najbardziej Ci zasmakuje.
A zatem, jakie sery możesz kupić w Grecji?
- Feta – najbardziej znana odmiana. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu około 40%. Kruchy z charakterystycznym słonym smakiem. Dobrze topi się w wysokich temperaturach. Produkowany z mieszanki mleka owczego i koziego. Okres dojrzewania wynosi minimum 3 miesiące. Potrafisz sobie wyobrazić typową sałatkę grecką bez sera feta?
- Kasseri – półtwardy ser wytwarzany z mleka owczego (czasem z dodatkiem mleka koziego). Jeden z najpopularniejszych serów greckich. Ma jasnożółty kolor i charakteryzuje się miękką, lekko ciągnącą konsystencją, a także łagodnym, maślanym, delikatnie słonym smakiem. Stanowi idealny dodatek do pieczywa lub sałatek, ale może być serwowany jako przekąska.
- Halloumi – charakteryzuje się elastyczną konsystencją oraz wysoką temperaturą topienia, co sprawia, że jest to ser idealny do smażenia i grillowania, ale sprawdzi się także w sałatkach. Jest lekko słonawy.
- Graviera – twardy, długo dojrzewający ser o orzechowym, lekko pikantnym smaku. Znany głównie z Krety, ale jego produkcja prowadzona jest także na Naksos i Lesbos. Graviera jest wszechstronny, więc sprawdzi się na surowo i w zapiekankach, sałatkach czy daniach głównych.
- Kefalotiri – jeden z najstarszych serów pochodzących z Grecji. Ma intensywny, słony i pikantny smak, który nabiera głębi w miarę dojrzewania. Będzie odpowiedni do deski serów, ale także na ciepło, posypany na makaron czy zapiekankę. Jest to doskonała alternatywa dla włoskiego parmezanu.

Greckie słodycze
Skoro już mówimy o jedzeniu w ramach pamiątki z Grecji, to nie mogę nie wspomnieć o greckich słodkościach.
Baklawa
Tradycyjny grecki deser. Niektórzy powiedzą, że baklava wywodzi się z krajów arabskich i nie pochodzi z Grecji. Ja natomiast powiem Ci, że spór w kwestii pochodzenia tego deseru trwa od stuleci i ciężko jest przyznać rację jednemu z państw. Receptura baklawy podobno pochodzi z Mezopotamii, skąd Grecy przywieźli ją do swojej ojczyzny. Przepis później rozprzestrzenił się na terenie Cesarstwa Otomańskiego i Bizantyjskiego, co spowodowało, że ciężko było określić, do kogo należy „autorstwo”.

Słodki wypiek składa się z charakterystycznego ciasta filo przekładanego mielonymi orzechami oraz słodkim syropem na bazie miodu, wody i cukru. Deser jest zapiekany do czasu uzyskania kruchości, a następnie krojony na romby lub trójkąty.
Chałwa
To deser na bazie sezamu, często z dodatkiem rodzynek, orzechów, kakao lub pistacji. Po czym poznasz prawdziwą chałwę? Zwróć uwagę na jej konsystencję – musi być ona lekko ciągnąca. W wyższej temperaturze będzie się z niej wytapiać tłuszcz i to właśnie ten wypływający olej jest znakiem, który świadczy o tym, że chałwa ma dużą zawartość sezamu.

CIEKAWOSTKA
W Grecji chałwa nie jest traktowana jako typowa słodycz. Nie je się jej do kawy tak jak w Polsce. Bardzo popularna jest chałwa skropiona cytryną podawana do lokalnego białego wina retsina.
Grecka kawa i briki
Wakacyjny relaks może dopełnić tylko świeża kawa po grecku. W zależności od tego, jaką kawę lubisz najbardziej, możesz wybrać zestaw do przygotowania:
- Tradycyjna kawa grecka – drobno zmielona, parzona w specjalnym tygielku zwanym briki. Przygotowuje się ją na małym ogniu, tak by na wierzchu powstała pianka zwana kajmaki. Grecką kawą należy się delektować w myśl filozofii „siga-siga”, czyli powoli, bez pośpiechu.

- Kawa frappe – jeśli lubisz kawę, ale szukasz ochłody w upalny dzień, odpowiedzią jest kawa na zimno, którą możesz kupić w Grecji. Co prawda taki napój przyrządzisz z kawy rozpuszczalnej dostępnej w Polsce, ale w Grecji znajdziesz puszkę kawy, która jest przeznaczona do przyrządzania frappe.

CIEKAWOSTKA
Kawa Nescafe frappe została przypadkowo wynaleziona w 1957 roku przez pracownika Nestle podczas Targów w greckich Salonikach. Prezentowano wówczas napój kakao dla dzieci, który przyrządzało się, dodając mleka do shakera. Podczas przerwy zabrakło wrzątku, więc dodano do środka kawy, zimną wodę i kostki lodu. Tak oto narodziła się Frappe.
Grecki alkohol
Grecja oferuje lokalne alkohole, które dostaniesz wyłącznie w tym kraju. Do najpopularniejszych należy ouzo, czyli anyżówka podawana często z lodem, a także mastiha – aromatyczny likier z żywicy chioskiej. Warto spróbować ich w tradycyjnych tawernach, gdzie smakują najlepiej w towarzystwie greckich przekąsek.
Ouzo greckie
Narodowy alkohol Greków. Podawany przy każdej uroczystości lub spotkaniu. Jak pić ouzo? Zgodnie z filozofią Greków – wyłącznie w dobrym towarzystwie, sącząc powoli, ponieważ drink ten nie nadaje się do szybkiego spożywania. Alkohol ten ma wysokie stężenie, sięgające nawet 48%. Ouzo ma swoich zwolenników i przeciwników, najpewniej przez jego silny, anyżowy aromat. Z czym pić ouzo? Zwyczajowo podaje się go z lodem lub z zimną wodą. Połączenie z wodą powoduje reakcję chemiczną, dzięki czemu drink przybiera mlecznego odcienia. Może to być świetny podarunek dla bliskich lub znajomych, który pięknie uzupełni domowy barek.

Mastiha
Popularny słodki likier pochodzący z Greckiej wyspy Chios. Produkuje się go, łącząc destylowane kryształy żywicy z drzewa pistacji kleistej z czystym alkoholem i cukrem. Jego nazwa pochodzi od wspomnianych kryształów mastyksu.
Gąbki morskie
Gąbki naturalne z recji to jedna z tych rzeczy, które koniecznie musisz przywieźć ze sobą z wakacji. Grecy stosują gąbki do pielęgnacji skóry już od czasów starożytnych. Będą idealne podczas kąpieli, ale również pod prysznicem. Oprócz praktycznego zastosowania stanowią ciekawy element dekoracji łazienki oraz przywołują miłe wspomnienia z urlopu.

Greckie gąbki najczęściej są poławiane z głębokości blisko 60 metrów w okolicy wyspy Kalimnos. Są one niezwykle chłonne i o wiele trwalsze od syntetycznych gąbek dostępnych w sklepie.
Wyroby z drewna oliwnego
W malutkich miejscowościach na pewno zauważysz lokalne sklepiki oferujące wyroby drewniane. Mieszkańcy uwielbiają opowiadać o swoim małym biznesie. Z drzewa oliwnego wytwarzane są przeróżne rzeczy. Łyżki, deski, misy, talerze, figurki, a nawet wielkie rzeźby. Jeśli masz miejsce w walizce, koniecznie zdecyduj się na zakup pamiątki, która będzie Ci służyć przez lata.
Mydełka na bazie oliwy i greckie kosmetyki
Tymianek, lawenda, bergamotka – to są zapachy kojarzące się z wakacjami. Greckie kosmetyki to doskonały pomysł, by znów poczuć na skórze te piękne aromaty. Ich największą zaletą są naturalne składniki. Oliwa z oliwek doskonale nawilża i regeneruje skórę, a miód i wosk pszczeli mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, co sprawia, że nadają się nawet dla osób ze skórą wrażliwą i problematyczną.

Sekretem piękna Greczynek jest mydło z dodatkiem oliwy z oliwek. Taki kosmetyk pielęgnuje i nawilża każdy rodzaj cery. Jest to też świetny podarunek dla bliskich. W lokalnych sklepikach znajdziesz wiele mydełek w różnych kształtach i kolorach. Zwróć jednak uwagę, by tego typu produkty nie były wystawione na działanie promieni słonecznych, ponieważ mogą stracić swoje właściwości.
Kubek pitagorasa
Zwany jest także kubkiem sprawiedliwości. To naczynie, które wynalazł Pitagoras, a jego głównym założeniem było zachowanie umiaru w piciu wina. W czasach oblężenia wyspy Samos, woda oraz wino były ściśle racjonowane. Pitagoras założył, że każdy powinien pić sprawiedliwie. Zaprojektował kielich, który opróżniał się aż do samego dna, jeśli ktoś nalewał sobie wina aż po brzegi.
To zjawisko jest spowodowane specyficzną budową. Picie z kubka jest bezpieczne, o ile ciecz nie przekroczy wskazanego poziomu. W momencie przekroczenia „normy” cały płyn znajdujący się w kubku wylewa się dołem poprzez tzw. „lewar hydrauliczny”, który zasysa ciecz. Dzięki wynalazkowi każdy z biesiadników pił takie same ilości wina i nie było tu miejsca na chciwość.

Kubek Pitagorasa stanowi doskonałą pamiątkę z Grecji. Dodatkowo możesz zrobić eksperyment z bliskimi. Czy ktoś z was jest zachłanny i pije więcej niż inni 😉
Backgammon – lokalna gra tavli
Tavli to gra znana także pod nazwą tryktrak lub Backgammon. Jest to dwuosobowa gra planszowa, której celem jest przemieszczenie swoich wszystkich 15 pionków do wyznaczonej bazy, a następnie ściągnięcie ich z planszy.

Tavli ma 3 różne tryby gry: portes, plakato i fevga. Każdy z nich różni się początkowym układem pionów i ruchem względem planszy. Oprócz planszy i pionków do gry dołączone są także kości, które wyznaczają liczbę ruchów. Jest idealna na jesienne wieczory przy herbacie i wspominanie wypadu do Grecji. Jeśli należysz do miłośników gier planszowych – będzie to strzał w dziesiątkę.
Pamiątki z Grecji – podsumowanie
Drobne upominki z podróży zawsze wywołują uśmiech na twarzy obdarowanego. Kolorowe greckie sklepiki zachwycają ogromem przeróżnych pamiątek, dlatego teraz już wiesz, na co warto zwrócić uwagę – co ucieszy bliskiego i co przywoła w Tobie ciepłe wspomnienia z wyjazdu.