Już od wieków wspaniała architektura, tradycja, malownicze krajobrazy, piaszczyste plaże, a także znakomita kuchnia, przyciągają turystów na półwysep Apeniński. Tutaj sięgająca kilku tysięcy lat historia przeplata się ze światem mody, sportu oraz nadmorskich kurortów. Sympatię krajowi zjednują też jego otwarci oraz gościnni mieszkańcy.
2. DZIEŃ
Przyjazd do hotelu w MONTECATINI. Spacer po renomowanym kurorcie z elegancką zabudową uzdrowiskową oraz malowniczą starówką na wzgórzu. Kolacja i nocleg.
3. DZIEŃ
Śniadanie. Przejazd do PIZY. Zwiedzanie: Plac Cudów ze słynną Krzywą Wieżą, katedra
i baptysterium. Przejazd do otoczonej renesansowymi murami LUKKI. Zwiedzanie: katedra di San Martino, kościół San Michele in Foro i bazylika San Frediano. Przejazd do SAN GIMIGNANO zwanego miastem \"pięknych wież\". Zwiedzanie: Piazza del Duomo, Piazza della Cisterna, ulica San Giovanni ze sklepami sprzedającymi miejscowe wyroby. Powrót do hotelu, kolacja i nocleg.
4. DZIEŃ
Śniadanie. Całodzienna fakultatywna (za dodatkową opłatą na miejscu) wycieczka na ELBĘ. Przejazd do Piombino i promowanie na ELBĘ. Przyjazd do PORTOFERRAIO. Wycieczka do najpiękniejszych zakątków wyspy, słynnej z malowniczych pejzaży i pobytu Napoleona. Powrót do Portoferraio. Wizyta w Villa del Mulini - rezydencji Napoleona na wygnaniu. Przeprawa promowa do Piombino. Powrót do hotelu, kolacja i nocleg.
5. DZIEŃ
Śniadanie. Wyjazd do CHIANTI - słynnego regionu między Florencją
a Sieną, z winnicami i pięknymi miasteczkami. To właśnie stąd pochodzi jedno z najsłynniejszych włoskich win: Chianti Classico. Krótkie zwiedzanie miejscowości GREVE IN CHIANTI i RADDA IN CHIANTI, miejscowości uważanej za stolicę Chianti. Przejazd przez miejscowości CASTELLINA IN CHIANTI i QUERCE GROSSA do VAGLIAGLI. Degustacja lokalnych win i zakąsek. Przejazd do SIENY. Zwiedzanie jednego z najpiękniejszych średniowiecznych miast europejskich: Piazza del Campo, katedra, spacer po Via di Citta z pięknymi pałacami. Powrót do hotelu, kolacja i nocleg.
6. DZIEŃ
Śniadanie. Przejazd do FLORENCJI, stolicy Toskanii. Zwiedzanie: kościół Santa Croce, Piazza del Duomo, baptysterium, katedra Santa Maria del Fiore, Wieża Giotta, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio, Galeria Ufizzi. Czas wolny. Wyjazd do Polski.
7. DZIEŃ
Przyjazd do Polski.
Practical information
Wizy: nie są wymagane
Czas lokalny: czas polski
Język: włoski
Stolica: Rzym
Waluta: euro (EUR)
Taksa klimatyczna: obowiązkowa opłata w hotelu przy zakwaterowaniu: dorośli: 1-6 EUR/noc. Opłata uzależniona jest od liczby gwiazdek, np. w Rzymie, w hotelu 4* - ok. 6 EUR/noc; w hotelu 3* - ok. 4 EUR/noc; w okolicach Florencji, Rzymu, Rimini, Neapolu, Padwy, Wenecji, Werony w hotelu 3*- ok. 1 EUR/noc.
Czas przelotu: Polska-Włochy: ok. 2-3 godz.
Czas przejazdu: szacowany czas przejazdu w ramach wycieczek autokarowych pomiędzy granicami państw: Polska-Włochy: ok. 11 godz.
Napięcie: 220 V - niezbędny adapter, dostępny w recepcji hotelowej lub do nabycia w sklepach. Urządzenia z cienkimi bolcami (takie jak np. ładowarka telefoniczna) nie wymagają użycia adapteru.
Ceny:
w restauracjach i kawiarniach: danie obiadowe od 12 EUR, menu turystyczne od 12 EUR, kieliszek wina od 3 EUR, woda mineralna od 1,5 EUR, piwo od 4 EUR, pizza od 7 EUR, deser od 3 EUR, espresso od 1,20 EUR, cappuccino od 2 EUR
w supermarketach: woda (1,5 l) od 1 EUR, tabliczka czekolady od 1,50 EUR, sok (1 l) od 1,5 EUR, piwo od 1 EUR za butelkę/puszkę, oliwa (0,75 l) od 4 EUR, grappa (0,5 l) od 7 EUR
znaczek pocztowy: 0,80 EUR, do nabycia w urzędach pocztowych i kioskach/sklepikach z napisem „Tabacchi”. Zakup samego znaczka (bez kartki) może być problemem, dlatego warto kupić kartkę razem ze znaczkiem.
Warto wiedzieć
Coperto, czyli dodatkowa opłata w barach, restauracjach czy kawiarniach
Często we włoskich barach, restauracjach i kawiarniach pobierana jest opłata za spożywanie napoju lub posiłku przy stoliku - tzw. „coperto” - nakrycie. Opłata ta wynosi od 1 do kilku euro/os. Można to porównać do naszych napiwków, z tą różnicą, że lokal nalicza je sam, bez zgody klienta. Aby uniknąć tej opłaty, należy napój lub posiłek spożyć przy bufecie, lub wziąć zakupiony towar na wynos.
Włoskie śniadania
Włosi spożywają śniadania kontynentalne (kawa+rogalik), jednak dla turystów z reguły serwowane są tzw. „śniadania wzmocnione”. Składają się z kilku kromek chleba, plasterka szynki, plasterka sera, dżemu, miodu i napojów. Czasami podawane są również jogurty i płatki. Śniadania są skromne i nie można ich porównać do tradycyjnych śniadań angielskich.
Pieczywo we Włoszech
Pieczywo we Włoszech sprzedawane jest w sklepach na kilogramy, więc przed podejściem do kasy należy je zważyć. Występuje w wariantach z solą i bez soli.
Taksa klimatyczna: obowiązkowa opłata w hotelu przy zakwaterowaniu: dorośli: 1-6 EUR/noc. Opłata uzależniona jest od liczby gwiazdek, np. w Rzymie, w hotelu 4* - ok. 6 EUR/noc; w hotelu 3* - ok. 4 EUR/noc; w okolicach Florencji, Rzymu, Rimini, Neapolu, Padwy, Wenecji, Werony w hotelu 3*- ok. 1 EUR/noc.
Czas przelotu: Polska-Włochy: ok. 2-3 godz.
Czas przejazdu: szacowany czas przejazdu w ramach wycieczek autokarowych pomiędzy granicami państw: Polska-Włochy: ok. 11 godz.
Napięcie: 220 V - niezbędny adapter, dostępny w recepcji hotelowej lub do nabycia w sklepach. Urządzenia z cienkimi bolcami (takie jak np. ładowarka telefoniczna) nie wymagają użycia adapteru.
Ceny:
w restauracjach i kawiarniach: danie obiadowe od 12 EUR, menu turystyczne od 12 EUR, kieliszek wina od 3 EUR, woda mineralna od 1,5 EUR, piwo od 4 EUR, pizza od 7 EUR, deser od 3 EUR, espresso od 1,20 EUR, cappuccino od 2 EUR
w supermarketach: woda (1,5 l) od 1 EUR, tabliczka czekolady od 1,50 EUR, sok (1 l) od 1,5 EUR, piwo od 1 EUR za butelkę/puszkę, oliwa (0,75 l) od 4 EUR, grappa (0,5 l) od 7 EUR
znaczek pocztowy: 0,80 EUR, do nabycia w urzędach pocztowych i kioskach/sklepikach z napisem „Tabacchi”. Zakup samego znaczka (bez kartki) może być problemem, dlatego warto kupić kartkę razem ze znaczkiem.
Warto wiedzieć
Coperto, czyli dodatkowa opłata w barach, restauracjach czy kawiarniach
Często we włoskich barach, restauracjach i kawiarniach pobierana jest opłata za spożywanie napoju lub posiłku przy stoliku - tzw. „coperto” - nakrycie. Opłata ta wynosi od 1 do kilku euro/os. Można to porównać do naszych napiwków, z tą różnicą, że lokal nalicza je sam, bez zgody klienta. Aby uniknąć tej opłaty, należy napój lub posiłek spożyć przy bufecie, lub wziąć zakupiony towar na wynos.
Włoskie śniadania
Włosi spożywają śniadania kontynentalne (kawa+rogalik), jednak dla turystów z reguły serwowane są tzw. „śniadania wzmocnione”. Składają się z kilku kromek chleba, plasterka szynki, plasterka sera, dżemu, miodu i napojów. Czasami podawane są również jogurty i płatki. Śniadania są skromne i nie można ich porównać do tradycyjnych śniadań angielskich.
Pieczywo we Włoszech
Pieczywo we Włoszech sprzedawane jest w sklepach na kilogramy, więc przed podejściem do kasy należy je zważyć. Występuje w wariantach z solą i bez soli.
Region description
Już od wieków wspaniała architektura, tradycja, malownicze krajobrazy, piaszczyste plaże, a także znakomita kuchnia, przyciągają turystów na półwysep Apeniński. Tutaj sięgająca kilku tysięcy lat historia przeplata się ze światem mody, sportu oraz nadmorskich kurortów. Sympatię krajowi zjednują też jego otwarci oraz gościnni mieszkańcy.